Handla mat med Cykel är det nya svarta!

Läste precis en artikel på DN där de skriver att de stora matkedjorna börjar satsa på mindre butiker istället för stormarknader utanför städerna. Jag tycker det här är en otroligt trevlig nyhet, fram för fler mindre butiker så att vi slipper cykla jättelångt för att handla lite mat. Som när jag var i Flint och Port Huron i Michigan sommaren 2012. Där var jag tvungen att cykla uppåt 10 kilometer från hotellet, för att ta mig till närmsta mataffär som hade annan mat än snabbmat. Då var jag ändå inne i städerna och inte långt ute på landsbygden.

Dessutom slänger man mindre om man istället för att storhandla handlar mindre flera gånger per vecka. Här kan man läsa en artikel om att storhandlare slänger mer mat. Vill man få mer tips på hur man minskar matsvinnet så hittade jag den här sidan, www.mindrematsvinn.nu.

Men hur ska man få hem maten från affären på cykeln?

Det är en vanlig invändning mot att handla med cykel istället för bil, och jag håller med om att hänga matkassar på styret är inte alls bra. Det är jättelätt hänt att man får in en kasse i framhjulet med resultat att man trillar. Men det finns en jätteenkel lösning för att komma runt det här problemet, som jag har testat under många mil på min cykel.

Lösningen kan man se här på min cykel:

USA cykelsemester 006

Det är inte att spänna fast en stor resväska på cykeln, som jag vid det här hade tillfället för att kunna ta med mig öl hem från USA på flyget. Utan det är cykelväskorna som sitter under dessa.

Dessa väskor är helt fantastiska, de är inte speciellt dyra, tål jättemycket och är väldigt lätta att både hänga på och ta av cykeln. Dessutom rymmer de mycket!

Vilka cykelväskor?

Det finns ett antal olika modeller på marknaden som är bra, men mitt råd är att använda sig av antigen Ortlieb eller Vaude. De som är bäst är de billigaste som är lite grövre i tyget med rullstängning som är smidigt när man ska handla mat och få i mycket. Dessutom är de vattentäta så ni behöver inte vara oroliga över att maten eller vad ni nu har i väskorna blir blöta även om det öser ner. Råkar ni ha sönder en öl i väskan kommer ölen heller inte rinna ut ur väskan…

Jag har utsatt mina för väldiga mängder regn och det har aldrig varit några problem. I USA har jag till och med varit ute i så dåligt väder så polisen kom och hämtade upp mig, men väskorna höll torrt!

Här är två bilder på hur mycket man kan få ner i de här väskorna, en från ett hotellrum i USA och en från när jag hade kommit hem från Nya Zeeland.

USA cykelsemester 011 Nya Zealand minneskort 5 204

Det här inlägget postades i Cykling, Stadsplanering. Bokmärk permalänken.

3 svar på Handla mat med Cykel är det nya svarta!

 1. Richard skriver:

  Visst är det konstigt att inte fler handlar med cykeln! Nu cyklar jag inte på en racer utan på en vanlig cykel och köpte en ordentlig låda som cykelkorg. Ramen tål 15 kg men jag har lastat tyngre. Det får plats en papperspåse eller två plastpåsar.

  Eller så köper man dessa shoppingpåsar som tål 140 kg och hänger på styret. Ingen risk att påsen går sönder hur mycket du än trycker in i påsen. http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=SEA2SUMMITSHOPPINGBAG

 2. Plato skriver:

  Jag tycker inte det är någon bra idé att hänga saker på styret, antigen blir det för ostabilt av tyngden eller så åker det lätt in i framhjulet.

  • Richard skriver:

   När jag handlar packar jag ner maten i tre papppåsar. Påsen som jag ställer i lådan har tunga saker. På båda handtagen (var sin sida) hänger de andra påsarna med lätt eller skrymmande mat (sallad, flingor, bröd etc.). Har aldrig åkt in i framhjulet. Men visst är låda eller packväskor säkrare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *