Vilodag i Kaunas och en cykelstudie

Nu har jag kommit till Kaunas och jag har haft vilodag, vilket innebär en hel del tid i sängen på hotellet samt att jag har cyklat lite i Kaunas.

De senaste dagarna har jag cyklat genom norra Polen på fina backiga vägar, den största delen har gått i alleer där träden växt upp över vägen så att de möts och ger en behaglig skugga. En skugga som varit väldigt uppskattad eftersom det har varit väldigt varmt. Halsen har tyvärr fortsatt att vara jobbig, även om det har blivit lite bätte, men jag har ändå valt att cykla vidare. För jag hade blivit så uttråkad annars. Dessutom så fanns det knappt några campingar att stanna på.

Nu när jag kommit till Litauen har landskapet förändrats och från ett böljande backigt landskap är det nu nästan på helt platt.

Kaunas

Som jag skrev i mitt förra inlägg så gillar jag inte städer… Kaunas är på lite drygt 300 000 invånare, så det är lite mer hanterbart än Gdynia, Sopot och Gdansk tillsammans. Men vägarna är ändå vädligt breda här och de breda vägarna gör att bilisterna kör ganska fort och lite hetsigt. Att korsa en normal gata kan vara ett stort projekt då de ofta är sex filer breda. Det märks tydligt att, som i så många andra städer, är det bilen som är normen. Bilen får det utrymme som den behöver och därefter så får resten dela på det som blir över. Även om hastighetsgränsen är på 40km/h eller 50km/h så är det inget ovanligt att bilister håller 60+ inne i staden.

Bred väg i Kaunas

Men det finns ju också en trend av att främja cykling och en stad med självaktning måste ju även satsa på cykelinfrastruktur. Åtminstone så att det ser bra ut i deras rapporter, att de faktiskt gör investeringar för att främja miljövänliga transporter.

Kaunas är inget undantag här, det kan checka av de flesta punkterna kring vad en stad förväntas ha i cykelinfrastruktur. De har bra cykelställ där det går att låsa fast ramen, de har cykelvägar, de målar cykelfilerna gröna så att de ska synas, det står något klämkäckt positivt om cykling på dessa cykelfiler och staden har även skaffat lånecyklar.

Kaunas som cykelstad

Fast som i så många andra städer så görs dessa investeringar på cykelinfrastruktur lite sådär halvhjärtat. Att lånecyklar är en bra grej för turister och även i viss mån boende i staden håller jag med om. Men för att lånecyklar ska vara användbart så måste det finnas en cykelinfrastruktur att använda dessa på, som fungerar och känns trygg.

Jag har cyklat i många städer och det är alltid lite läskigt att cykla i en ny stad. Det är svårt att hitta och man känner inte riktigt till de oskrivna reglerna. Vad kommer hända om jag tar plats och lägger mig mitt i en fil med bilister bakom? Kommer bilister börja tuta aggressivt? (går det ens att tuta utan att det låter aggressivt?) Kommer de köra om mig läskigt nära? Eller kommer de anpassa sig och ge mig utrymme?

I vissa städer är det t ex helt accepterat att cykla på trottoaren, i andra städer så blir man utskäld om man gör det. Till och med att cykla i Köpenhamn kan vara lite obehagligt i början, innan man har lärt sig trafikrytmen och hur andra cyklister/bilister agerar i trafiken.

Om det då dessutom inte ens finns något utrymme för cyklister i staden, så blir steget ännu större för att våga cykla i staden.

Lånecyklar i Kaunas

Så innan det blir aktuellt med lånecyklar så måste cykelinfrastrukturen hålla en viss nivå. Det måste finnas vissa grundläggande saker, så att det åtminstone upplevs tryggt för turister att cykla i staden. Kaunas är inte där ännu.

Cykelställ

Det verkar vara relativt gott om cykelställ i centrum och de flesta jag sett har varit av en bra modell där det går att låsa fast ramen i stället. Men det jag lagt märke till är att de oftast är helt tomma, vilket nog beror på att det inte är så många som cyklar här. Det är som med lånecyklar. Det är jättebra med cykelställ, men för att de ska användas så måste det finns en vettig cykelinfrastruktur att cykla på till cykelstället. Det måste gå att cykla till cykelställen utan att bli inklämd mellan en massa bilar som rusar fram utan hänsyn till några andra.

Cykelfiler och cykelbanor

Ett billigt sätt att visa att staden bryr sig om cyklisterna är att måla cykelfiler på vägarna. Genom att måla en remsa vid vägkanten för cyklister så kan staden visa på att de faktiskt gör något för cyklister. Samtidigt som det inte kostar speciellt mycket. Med lite smart placering så behöver de inte ens ta bort några parkeringsplatser.

Nackdelen med den här lösningen är att det inte blir speciellt mycket bättre för cyklister. Eftersom det inte finns några fysiska hinder för bilisterna så kan de ändå köra och/eller parkera i cykelfältet. Och störst/hårdast går först.

Dessutom har Kaunas valt att bara placera cykelfilerna antingen på sporadiska bakgator utan någon bebyggelse, eller på gågatan. Problemet på gågatan är att när de målar plattorna så blir det halt vid regn och gliporna mellan plattorna är så stora att däcken lätt fastnar i skårorna. Så det är lätt att trilla om man cyklar med smala däck där.

Ni kan även se på bilden här nedan att de har missat att anpassa parkeringsplatserna att inte ligga över cykelfältet. Eller så har de bara skitit i det. Jag tror mer på det senare alternativet.

Cykelleder utanför centrum

När jag cyklade in i Kaunas följde jag en stor väg som föredömligt hade en cykelväg intill. Fast problemet var bara att så fort det blev trångt så tog de bort cykelvägen och så tvingades jag cykla på en smal trottoar istället. Vid varje avfart var det dessutom en jobbig kant som jag behövde ta mig över. Så ja där fanns en cykelväg, ibland, men tillräckligt mycket för att man som cyklist förväntas välja den. Men för dålig för att den ska gå och använda till något seriöst.

Eftersom cykelvägen finns där så förväntar sig bilisterna att man väljer den, och hastigheten på vägen anpassas inte för blandtrafik. Så antingen får man välja att skumpa fram på en dålig cykelväg, som ibland försvinner eller utsätta sig för en hetsig biltrafik. Det här är inget som är unikt för Kaunas, det är mer eller mindre så här i samtliga lite större städer.

Vad skulle Kaunas kunna göra bättre?

Det är tråkigt att Kaunas inte lägger ner mer kraft på sin cykelinfrastruktur, för det finns plats i staden. Vägarna är i sann Sovjetisk anda breda och med gott om utrymme för alla. Om bara bilisterna hade kunnat klara sig på lite mindre plats, t ex bara fyra filer istället för sex. Visserligen har jag bara varit här på helgen, när det är mindre trafik. Men även om trafikmängden skulle tredubblas så verkar det ändå finnas plats för ordentliga cykelvägar längs med samtliga större vägar.

Eftersom det bara bor lite drygt 300 000 här så är dessutom staden tillräckligt liten för att det ska vara cykelavstånd oavsett vart man ska. Det är inte heller jättebackigt.

Samtidigt verkar det vara ganska fattigt här, husen är ofta i dåligt skick och ganska gott om övergivna hus. Om staden hade vågat satsat mer på cykelinfrastruktur så hade fler kunnat ställa bilen och istället ta cykeln till jobbet. Vilket hade gjort deras ekonomi lite bättre, samtidigt som de även hade mått bättre och i ett längre perspektiv belastat sjukvården mindre. Det är synd att så många städer inte vågar vara djärva och ta det steget, för det är nu de borde göra det. När staden inte är helt igenkorkad av bilar så är det mycket enklare att ta bort en fil här och var, och minska antalet parkeringsplatser. Till fördel för cyklister och gående. Det hade ju knappt ens märkts om de breda vägarna i Kaunas hade smalnats av lite.

Runt hörnet från hotellet där jag bor och två karter från tågstationen

Det här inlägget postades i Baltikum 2018, Bilism, Stadsplanering, Trafikmaktordningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *