Packa del 6: Den dagliga hygienen

Smutsig cykelNu börjar jag närma mig slutet på min packlista, men ännu har jag en hel del att skriva om innan listan är komplett. Nu är det dags för den dagliga hygienen, första förband och annat till kroppen. Fast med tanke på hur sällan jag får tag på en dusch när jag är ute så är kanske den dagliga hygienen lite att överdriva…

Många hygienprodukter som du känner att du måste ha när du är hemma behöver du inte när du är ute. T ex varför ta med sig en deoderant när du ändå inte kan duscha oftare än

var tredje dag och tvätta kläderna ännu mer sällan? Du kommer ändå börja lukta svett efter första backen när du är nyduschad.

IdahoMin necessär och första förband är väldigt sparsmakad. För det första har jag ingen riktigt necessär med en massa fack, utan allt får plats i en liten nätpåse + ett litet första förbandspaket där jag förvara lite mediciner också (några panodil och några samarin).

Här kommer listan:
Tvål – För mig som inte har långt hår fungerar den till allt… med längre hår kanske den behöver kompletteras med en flaska schampo.

Tandborste och tandkräm – Glöm inte bort att borra hål i tandborsten för att spara vikt!

Solskydd – Köp den som har högst solskyddsfaktor och vattentåligast. Solskydd används inte för att få en fin solbränna, utan för att skydda din hud så mycket som möjligt.

Försvarets hudsalva – Bra till torra läppar, brukar du inte ha det så strunta i det. Det går alltid att köpa om du skulle få torra läppar.

Vätskeersättningstabeletter – De första dagarna innan min kropp har kommit i balans är vätskeersättning ett måste, annars får jag huvudvärk. Sedan är det bra att dricka vätskeersättning när du är lite lös i magen och fiser mycket eller får huvudvärk. För det är symptomer på vätskebrist. I förebyggande syfte ska du även dricka vätskeersättning när det är väldigt varmt, för annars klarar inte kroppen av att ta upp vattnet tillräckligt fort.

Toapapper – Toaletter har en förmåga att aldrig finnas tillgängliga när man behöver dem som mest…

Handduk – En vanlig frottéhandduk väger jättemycket, så kolla på friluftshanddukar. De är kanske inte de skönaste, men de väger lite och torkar snabbt.

Tvättmedel – Du behöver inte ta med dig mycket, en liten påse räcker för att kunna tvätta kläder.

Första förband – Ett litet med det viktigaste och så får vi hoppas på att du aldrig behöver använda det. 🙂

Huvudvärkstabletter – Jag har med mig väldigt lite mediciner, eftersom jag oftast inte behöver dem. Jag får bara huvudvärk vid två tillfällen när jag är ute. Antingen när jag druckit för lite vatten eller druckit för mycket öl. Båda löser sig utan huvudvärkstabletter. Därför har jag bara med mig några stycken, om jag blir sjuk ska jag orka ta mig till närmsta samhälle för att vila upp mig. Och blir jag allvarligt sjuk så kommer jag ändå inte kunna cykla oavsett hur många huvudvärkstabletter jag har med mig.

Samarin – Mest till för de få gångerna under en resa då jag dricker för mycket öl. T ex om jag träffar på två finnar med en bil full med alkohol. Kommer nog rensas ut till nästa gång jag ska iväg.

Men var hittar jag en dusch?

LandmannalaugarEn sak som verkligen kan förgylla en dag är om man hittar en dusch… speciellt om den är gratis. Så därför kommer här lite tips på ställen där du kan hitta en dusch som är gratis:

Obemannade solarier: Dessa finns i nästan alla samhällen och brukar ligga så att de är lätta att hitta. På dessa brukar det alltid finnas en dusch som är gratis.

Campingar: Campingar brukar det aldrig vara några problem att hitta en dusch, dock kan det ibland kosta dig en tia. Har du tur hittar du en riktigt billig camping och behöver bara betal 2kr för en dusch.

Badplatser och idrottsanläggningar: Många kommuner har badplatser eller idrottsanläggningar med omklädningsrum som är gratis. Där brukar går det att smita in och låna en dusch. Kostar det pengar att gå in så kan du ändå fråga om det går att låna en dusch. Berätta för dem hur många dagar det var sen du duschade sist… det brukar resultera i att de är snälla och låter dig låna en dusch gratis.

Fråga folk du träffar på vägen: En sak som jag lärt mig under mina cykelturer är hur otroligt snälla, hjälpsamma och vänliga människor är. Förutom då den arga kvinnan i Idaho som hotade med polis och fängelse… hon är nog undantaget som bekräftar regeln. Så om du bara är trevlig, pratar med folk och berättar om din resa så kan du bli bjuden på mat, öl, husrum och inte minst en dusch.

 

Det var mina tankar om den dagliga hygienen. I nästa del är det dags att avsluta dessa inläggen om vad jag har med mig. Då kommer jag skriva om allt det jag inte fått med ännu. Allt det där som jag har i kategorierna verktyg och övrigt.

Del 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Och glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *