Packa del 5: Tält och sovsäck

I raskt tempo går vi nu vidare till hur jag bor och sover i tält när jag är på cykelsemester.

När jag var ute på min första längre cykelsemester till Nya Zealand så föredrog jag att sova inomhus på hostel. För jag tycke det var bekvämare att sova i en säng och slippa packa ihop tältet på morgonen. Fast desto längre tid jag var ute, desto mer gillade jag att sova i mitt tält. Efter att ha varit ute i över en månad blev det skönt att kunna krypa in i sitt tält, även om det bara var ett tunt tyg mellan mig och omvärlden så blev det min privata svär där jag kunde vara för mig själv. Så jag rekommenderar starkt att ta med er ett tält. Det spar er massor med pengar och dessutom är det skönt att ha sitt egna hem med sig, så att du inte är beroende av att hitta ett hotell eller vandrarhem varje natt. Dessutom missar du många fantastiska soluppgångar och solnedgångar om du sover inomhus. Som den här soluppgången som jag upplevde på Nya Zeeland.

Tältning i soluppgång, Desert road NZ

Desert Road på Nya Zeeland, en av mina absolut kallaste nätter, men soluppgången var fin.

Vilket tält ska du välja?

Tälta bakom kyrka

Ett av få ställen i USA där det var enkelt att sätta upp tältet…

Det finns väldigt många olika alternativ på tältmarknaden, allt från tält på Biltema för 200kr till expeditionstält för en mindre förmögenhet. Så det är inte helt lätt att välja tält och det finns inte heller något tält som är perfekt för allt. Jag har provat självstagande 1-manstält, tunneltält och självstagande 2-manstält med dubbla ingångar. Så länge man undviker de billigare tälten så spelar det inte jättestor roll exakt vilket tält du väljer. Det är mest en fråga om tycke och smak samt var du kommer cykla,

Men några egenskaper som jag gillar hos ett bra tält har jag lyckats komma fram till:

 • Det ska vara enkelt att sätta upp / ta ner

Oftast är jag trött och hungrig när jag kommer fram på kvällen, så då vill jag att det ska gå fort. Så jag enkelt kan få upp tältet och börja laga mat. Sedan är det skönt om det även går fort på morgonen att få ner tältet.

 • Regnvatten ska inte droppa in i tältet när det är öppet

Mitt första tält öppnade sig så långt upp så att när det var helt öppet så droppade det rakt ner på min sovsäck från yttertältet. Det var det starkaste argumentet för att jag bytte ut det tältet.

 • Kunna resa tältet utan yttertältet

I varma länder är det väldigt skönt att kunna resa bara innertältet när det är extra varmt. För annars blir det på tok för varmt i tältet. Samtidigt är det oftast inte möjligt att sova utan tältet på grund av insekter och daggen.

 • Tillräckligt stor absid så att du kan sitta i tältet och laga mat

Regniga dagar är det skönt att slippa stå ute i regnet och laga mat. Då är det skönt om det går att ställa köket i absiden eller precis utanför. Så att du själv kan sitta torrt i tältet och laga mat.

 • Lite extra utrymme

Det blir mycket prylar och det är skönt att inte behöva ha det allt för trångt i tältet. Speciellt om du behöver vänta ut ett regnoväder. Så välj ett tält som är lite större än vad du måste ha. Jag cyklar alltid ensam och har ett tvåmannatält för att få lite extra plats.

 •  Vindtåligt
Matlagning i tält

Det är skönt att kunna sitta kvar i tältet och laga mat när det regnar ute.

Det kan bli väldigt blåsigt och då är det skönt med ett tält som klarar av det. Speciellt om du åker till platser där det är vanligt med hård blåst. För vindtålighet är tunneltält bäst, fast med nackdelen att dessa inte går att resa utan yttertältet.

 • Låg vikt

Det är tråkigt att släpa runt på onödigt mycket vikt, så välj ett så lätt tält som möjligt. Fast ta det inte till absurdum. Det är bättre att ha ett tält som väger 500 gram extra som du får plats i, än ett extremt lätt tält som du knappt får plats i.

Tält efter resmål

Vilket tält som är bäst är beroende av vart du ska åka. Jag använde mitt tunneltält i USA, på Island och när jag cyklade till Nordkap. Det tältet var perfekt för Island och Nordkap, där det var kallt och stundvis riktigt blåsigt. Då var det väldigt skönt med ett tält som verkligen klarade av hårda vindar. I USA däremot var det tältet ett jättedåligt val, för i USA var det varken blåsigt eller kallt. Det största problemet vara att tältet inte är självstagande och de flesta campingar i USA hade jättehård mark så jag fick knappt ner mina tältpinnar. Och eftersom jag inte kunde resa det utan yttertältet så var det ofta på tok för varmt på natten, det blev många svettiga nätter nätter i USA. Det hade varit mycket bättre om jag hade tagit med mig ett självstagande tält där jag hade kunnat använda det utan yttertältet.

Sovsäck och liggunderlag

Frukost utanför tältSovsäcken och liggunderlag är viktigt, det är många gånger jag varit ute i skogen med vänner som klagat på att de fryser. Dagen efter har det visat sig att de har en sovsäck med komforttemperatur på en bra bit över +5, när det är minusgrader ute tillsammans med ett tunt liggunderlag som inte isolerar tillräckligt från markkylan. Då är det ju inte så konstigt att de fryser. Så tänk på att skaffa en sovsäck som är tillräckligt varm, samtidigt ska den inte vara för varm. En sovsäck som är för varm kan vara lika jobbigt som en som är för kall. Med en för varm sovsäck kommer du bli svettig, fuktig och efter en månad kommer den för varma sovsäcken vara ganska äcklig av all din svett.

Vilket material sovsäcken ska vara i är en smaksak, jag föredrar dun framför syntet. Eftersom dun är lättare och skönt material att sova i. Nackdelen med dun är att dun inte torkar lika snabbt som en syntetsovsäck om den blir blöt. Dessutom är en dunsovsäck dyrare i inköp.

Glöm heller inte bort att skaffa dig ett bra liggunderlag, de senaste 10-15 åren har det hänt väldigt mycket på liggunderlagsfronten och numera finns det helt fantastiska uppblåsbara liggunderlag. Snåla inte på liggunderlaget, för ett bra liggunderlag kommer ge dig många nätters god sömn. Välj ett uppblåsbart som är minst 5 cm tjockt och desto kallare klimat desto mer isolering kommer du behöva.

Som huvudkudde använder jag lite kläder som jag lägger i en hög, det räcker bra och visst krävs det lite tid innan man vänjer sig. Men därefter är det inga konstigheter att vila huvudet på en hög kläder.

 

Här är vad jag har med mig för mitt boende:

 • TältMSR Hubba Hubba HP som är ett självstagande tält med dubbla ingångar. Eller ett Bergans Compact 2 som är ett tunneltält, lågt i tak men vindtåligt. Numera blir det främst MSR Hubba Hubba som jag använder, för det är
  Tält i regn

  Det här är från några regniga dagar i Hawera, NZ. Det var sådär att bo i det här tältet, för varje gång jag öppnade tältet droppade det in vatten i tältet rakt ner på sovsäcken.

  bekvämast.

 • Sovsäck – Minns inte vad modell heter, men den är i dun med komforttemperatur +3. Samt att den har en dragkedja som inte går hela vägen ner och är ganska tight. Det är en sovsäck som kanske inte passar alla eftersom det kräver en liten invänjningsperiod eftersom den är så tight. Men den har fungerat i de flesta klimat för mig, bara varit lite väl kall några nätter.
 • Liggunderlag – Ett uppblåsbart som är ca 7 cm tjockt. Fantastiskt skönt att kunna sova mjukt. Så snåla inte på liggunderlag, det kommer ni ha igen snabbt eftersom det kommer bli färre hotellnätter.
 • Lagningskit liggunderlag – Nackdelen med uppblåsbara liggunderlag är att de kan gå sönder…
 • Sittunderlag – Ibland tar jag med mig ett sittunderlag, trevligt att ha när jag pausar mitt på dagen och inte vill sitta på en kall/blöt sten.
 • Sidenpåse – Det här är en innersäck till sovsäcken, som gör att sovsäcken blir lite varmare och inte smutsig lika fort. Den här är även perfekt i varmare klimat att sova i utan sovsäck. Eller om jag tar en tupplur mitt på dagen.

 

Det var mina tankar om sovsäckar, tält och liggunderlag. I nästa del är det dags att avhandla den dagliga hygienen, eller dagliga är kanske lite missvisande. Den veckovisa hygienen kanske är bättre…

Del 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Bo och sova

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Och glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *