Nya Zealand 2008

I början av januari 2008 påbörjade jag min första längre cykelsemester, jag blev avsläppt i kylan av Tor och Ellen på Svågertorp tågstation utanför Malmö. Två dygn senare stod jag i Christchurch och var både trött och förvirrad efter en lång resa.

Svågertorp tågstation

Här står jag frusen och trött på Svågertorp station

Tre månader senare satt jag på flygplatsen i Auckland med väldigt mycket bättre kondition, ett antal kilo lättare och med både en öl och en whisky framför mig, i väntan på flyget hem.

Auckland flygplats

I Nya Zealand köpte jag min cykel som jag efter det har haft med mig på alla mina resor och nu cyklat någonstans runt 40 000km med (oktober 2013). På Nya Zealand fick jag också min första stora chock som långfärdscyklist, backarna här var väldigt mycket brantare än hemma i Sverige, dessutom var de jättelånga. Den första backen som jag skulle ta mig upp för orkade jag inte cykla upp för och började gå istället. Då stannade en hel del trevliga cyklister och kollade så att jag var okej och inte behövde hjälp… jag skämdes lite för det var inget fel på cykeln, jag var bara för dåligt tränad för att klara av backen. Då fick jag också en tanke på att sluta dricka öl, en tanke som jag tack och lov inte realiserade!

Mina tips för Nya Zealand är följande:

  • Ha gott om tid på er, för det finns fantastiskt mycket att se. Tre månader som jag spenderade på Nya Zealand räcker inte för att se allt.
  • Var beredd på branta backar, men å andra sidan är de aldrig längre än ett par kilometer.
  • Landet är väldigt väl anpassat för turister med många hostels och campingar. De är dessutom överlag väldigt hög standard.
  • Sydön tycker jag var vackrast, men båda öarna är fina.
  • Trafiken är lugn och det är bara i närheten av större städer som det kan bli lite jobbigt.
  • Cykla ut till Millford Sound, även om det är en jobbig väg med mycket backar och det kan även regna mycket. Dessutom kan det vara mycket trafik där, så det gäller att anpassa sig efter när det är lite trafik om cyklingen ska bli trevlig. På morgonen åker många mot Milford Sound och de första turistbussarna är vid Homer Tunnel runt 10:00 men efter 16:00 är vägen i princip helt tom, så då är det helt fantastiskt att cykla där.
  • Man kan ta med cykeln på bussen utan några som helst problem. När jag var där så tog jag bussen upp för backen och genom tunneln när jag skulle tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *