Packa del 7: Verktyg och övriga prylar

Nu har jag till slut kommit till sista delen i den här serien där jag bland annat skriver om vilka verktyg jag har med mig. Ni kommer även få min kompletta packlista som en pdf. Den kan ni använda som grund och inspiration för er egna packlista.

kartbokVerktyg

Oavsett hur bra skick din cykel är i så kommer den gå sönder någon gång. Det är något du bör förbereda dig för mentalt, så att det inte kommer som en överraskning när du står där vid vägkanten med en trasig cykeln.

Grovt förenklat så finns det två sätt att hantera mekaniska problem på en cykel.

 1. Vara förberedd på det mesta genom att ta med sig alla möjliga verktyg och reservdelar. Så att du är förberedd på allt som kan tänkas gå sönder på cykeln och har med dig verktyg+reservdelar till det.
 2. Acceptera att cykeln kan gå sönder samt att det inte går att ha med sig alla verktyg och reservdelar. Och därför istället ta med sig minimalt med verktyg.

Jag använder mig främst av metod två. För om jag skulle ha med mig alla ”ifall-att” och ”bra-att-ha” verktyg hade min packning blivit ett antal kilo tyngre. Det är dessutom omöjligt att vara förberedd på allt. Jag har istället med mig minimalt med verktyg, det enda jag kan göra på min cykel längs med vägen är enklare justeringar och laga en punktering. Allt annat måste jag hitta en cykelaffär eller verkstad för att laga.

Min erfarenhet är att om man bara har lite koll på cykeln så går inte delarna sönder utan förvarning. Ett hjul som blir snett går att cykla på ett par mil innan det måste fixas och ett glappande vevlager kan du med lätthet cykla 500 km på. Så om du ser till att från början ha en cykel i bra skick och regelbundet går igenom cykeln under resan. Kommer du klara dig bra och hinna byta ut delar innan de slutar fungera helt och hållet.

Om du nu skulle råka ut för ett totalt haveri så är det inte hela världen, för som jag skrev i förra inlägget i den här serien är människor jättesnälla. Om din cykel går sönder mitt ute i ödemarken kommer du med lätthet kunna lifta med nästa bil som passerar till närmsta samhälle och där få hjälp med cykeln. Det kanske tar dig någon dag att få ordning på din cykel, men det är inte hela världen. Då får du ju en chans att träffa lite människor, läsa en bra bok och dricka en öl på den lokala puben. Det blir en trevlig upplevelse!

verktyg cykel

De verktyg och reservdelar som jag har med mig på cykelsemester.

Här är listan på verktygen:

 • Däckavtagare
 • Extra cykelslang – när du får punktering så är det skönt att slippa laga slangen längs med vägen. Istället kan du lägga den i packningen och laga den i lugn och ro på kvällen.
 • Lagningssats –  I lådan har jag även adaptrar för ventilen så jag kan pumpa cykeln på bensinmackar.
 • Multitool – Sett med insexnycklar och två skruvmejslar, litet kompakt multitool.
 • Multitooltång – Jag använder en Gerber, har det viktigaste: ölöppnare och konservburksöppnare.
 • Cykelpump
 • Cykelolja

Övrigt

Den sista kategorin grejor jag har med mig är där jag samlar allt annat, en del jätteviktiga saker så som biljetter och pass. Andra saker är inte speciellt viktiga så som kamera, dator och bok.

 • Kamera – Exakt vad du ska ta med dig är en smakfråga. Men mitt råd är att ta med en kompaktkamera, för tänk på vikten. Gillar du att ta mycket bilder även när det är dåligt väder kan en vädertålig kamera vara en bra idé. Jag tenderar att vara dålig på att ta fram kameran när det regnar, för att undvika att den ska bli blöt.
 • Dator – När jag var i USA hade jag med mig en dator för första gången, det var något jag gillade eftersom jag kunde kolla upp saker enklare på nätet. Sen använde jag den även till att skriva för min blogg. Det var värt den extra vikten, men tänk på att använda en dator som är lätt och billig. Ni behöver ingen Macbook Air för att skriva lite blogginlägg och uppdatera Facebook. Inför Nordkap så bytte jag till Linux istället för Windows, vilket var ett stort lyft då datorn blev båda snabbare och fick bättre batteritid.
 • Mobiltelefon – För vissa ersätter mobilen en dator, för mig gör den det inte… vilket kan bero på att jag inte använder en smartphone. Dock ska ni inte till 100% förlita er på att mobilen fungerar överallt. När jag var på Nya Zeeland 2008 var det långa sträckor där mobilen inte fungerade alls. Och det finns fortfarande många platser där mobiler inte fungerar.
 • kartfodral cykelKartor och kartfodral – GPS kan vara jättetrevligt att använda, den är enkel att använda och kräver inte så mycket kunskap. Men för långfärdscykling tycker jag en hederlig karta är bättre. Eftersom med en GPS kan batteriet ta slut och med ett tomt batteri så är det svårt att använda GPSen… Du får även mycket bättre översikt med en karta, det är enklare att planera vilken väg du ska välja. Kartfodralet har jag för att kartan inte ska bli blöt när det regnar och så håller den längre. Vill du läsa mer om mina tankar om GPS och cykling så finns det här inlägget.
 • Kompass – Använder den inte ofta, men när den används är den viktig.
 • Solglasögon – Jag använder ett par med utbytbara linser så att jag kan använda klara linser när det är regnar. Då slipper jag få vatten i ögonen. Använd alltid solglasögon, så slipper du riskera få flugor eller mygg i ögonen.
 • Bok – Borde kanske egentligen stå böcker. För jag läser mycket när jag är ute, numera har jag skaffat mig en läsplatta. Något som jag är lite kluven till. För visst är en läsplatta bra, då du kan ha så många fler böcker med dig. Men samtidigt så är det elektronik som kan gå sönder och du missar möjligheten att köpa böcker från lokala författare.
 • Pannlampa – Trevlig när du ska läsa i tältet eller laga mat på kvällen.
 • Cykellås – Hur kraftigt lås som behövs skiftar lite beroende på vart du är. I New York behövde jag ett rejält lås, på Island var det knappt någon mening att låsa cykeln.
 • Cykellyse – Behöver inte vara något jättestark, mest för att du ska synas om du cyklar hem från puben på kvällen. Att cykla på nätterna rekommenderar jag bara om du cyklar i en öken och vill slippa den värsta värmen. För på natten kommer du ju inte se något av platsen du besöker. Då kan du lika väl sitta hemma och cykla på trainern med släckt lampa.

Det var allt jag tar med mig och vill ni ha hela listan i en mer utskriftsvänligt format så kan du ladda ner den här pdfen med Packlista cykelsemester.

Det här var mitt sista inlägg i serien om vad jag har med mig när jag cyklar. Jag hoppas ni har tyckt det varit intressant och att det hjälper er att komma ut på vägarna och cykla. Om det är något som ni saknar i inläggen eller har frågor så går det jättebra att skriva en kommentar här nedan.

dator på långfärdscyklingDel 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Och glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

5 svar på Packa del 7: Verktyg och övriga prylar

 1. Johanna skriver:

  Tack för bra info! Bra saker att tänka på inför mitt kommande cykeläventyr genom Eurpoa. Vill du veta mer om det, se och följ https://www.facebook.com/adventshare1/ 🙂

  • Plato skriver:

   Tack och hoppas du får användning för mina råd.
   Lycka till på din resa! Det är länder som jag också hade velat cykla genom.

 2. Micke skriver:

  Superbra info för en newbie.. TACK!!!

  • Plato skriver:

   Skoj att du gillar infon, då är det bara att ge dig iväg på din cykel! Så att du lär dig vad som fungerar för dig.

 3. Jaqueline skriver:

  Tack för denna blogg serien! Planerar min första cykelsemester och fick många bra idéer när jag läste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *