Packa del 3: Kläder för långfärdscykling

Nu är det dags att gå igenom vilka kläder jag har med mig och kanske viktigast, varför jag har valt de kläderna. Som allt annat jag tar med mig så försöker jag ta med mig så lite som möjligt, men samtidigt gillar jag inte att frysa eller vara blöt. Så det gäller att ta med sig rätt kläder, som håller mig torr och varm.

Mitt första tips jag alltid ger alla som frågar om kläder (och även en hel del som inte frågar) är att använda så mycket kläder som möjligt i merinoull. För det är helt fantastisk bra material, det är skönt mot kroppen, fungerar relativt bra även när det är fuktigt och dessutom börjar det inte lukta illa lika snabbt som syntet eller bomull. De sägs vara luktfritt, fast det är inte helt sant. Jag har lyckats få merinoull att lukta lite illa, efter hårt användande med väldigt få tvättar.

Kläder

Jag svettas väldigt mycket när jag cyklar, så mina cykelkläder blir svettiga, skitiga och fuktiga. Därför är det skönt att kunna ta av sig de kläderna på kvällen när man kommer fram. Genom att byta kläder på kvällen så kan man även spara in på tvättandet, för det är lättare att acceptera smutsiga kläder när man cyklar om man har någorlunda rena och främst torra kläder på kvällen.

Det är de här kläderna som jag har när jag vilar mig, eller ”off” cykling.

 • Kläder i LysekilT-shirt, 2st – vid kortare turer så spar jag in på en, två behövs mest för att kunna ha på sig något när jag tvättar den andra.
 • Strumpor, två par – Strumpor är det sista jag skulle spara in på. För det är otroligt skönt att byta till torra strumpor efter en hel dags cykling.
 • Tjockstrumpor – För den där extra kalla morgonen eller regniga dagarna i tältet. Då är ett par tjockstrumpor i ylle något av det bästa som finns.
 • Kalsonger – är det en kortare tur på runt en vecka så räcker ett par…
 • Långarmad tröja, tunn – En tunn i merinoull med hög krage och dragkedja i halsen, den här tröjan använder jag ofta när jag cyklar. När det är väldigt varmt så skyddar den mot solen och den är tillräckligt tunn för att låta luften kyla kroppen.
 • Långarmad tröja, tjock – Alldeles för varm för att cykla i, men kalla kvällar eller morgnar är den trevlig
 • Byxor – Med avtagbara ben så att de kan bli shorts.
 • Skärp – Sitter byxorna bra kan man spara in på det… fast nackdelen är att efter en månad på cykeln så har man ofta gått ner i vikt och då sitter inte byxorna bra längre….
 • Långkalsonger – Ta med dessa om du ska t ex till Island där temperaturen kan leta sig ner runt nollan. Är det varmare behövs det inte. En kompromiss kan vara att ta med ett par väldigt tunna eller några som bara går ner till knäna.
 • Mössa – En tunn löparmössa som går att ha under hjälmen. Är väldigt effektiv för att hålla dig varm om det är lite kyligt. En mössa ger mycket värme per gram packning.
 • Badbyxor – jag funderar på att stryka dessa från min lista, för de få gånger jag använder dem så hade jag lika väl kunnat använda mig av ett par kalsonger. Fast det beror lite på vart jag ska, på Island använde jag de ofta eftersom där fanns en pool i varje by och gott om varma källor där badbyxor gällde. När jag cyklade till Nordkap däremot så använde jag dem kanske en eller två gånger.
 • Skor – Välj ett par som torkar snabbt, för oavsett hur vattentäta de är så kommer de bli blöta när det regnar. Jag har använt mig av cykelskor med SPD. Men slutat med det, eftersom de skorna är lite svårare att gå i och slits ut fortare än vanliga skor. Dessutom är vinsten i högre effektivitet ganska liten när en inte cyklar jättehårt. Numera använder jag vanliga skor, några med ganska styv sula som t ex hikingskor tillsammans med clips från Biltema. Kortare turer då jag cyklar väldigt långt per dag (ca 200km/dag) är det däremot möjligt att jag använder SPD-pedaler igen.
 • Sandaler – Jag har ofta haft med mig sandaler, de flesta gångerna har det slutat med att de gått sönder och jag slängt dem. Utan att jag egentligen saknat dem, nu äger jag inga sandaler och kommer inte skaffa mig det igen. Förutom då om jag skulle ge mig ut och cykla i väldigt varma länder. Då är ett par flipflop-sandaler perfekta när det regnar.

Cykelkläder

 • IdahoCykeltröja – försök hitta en i Merinoull, annars är det en bra idé att ta med två. För en cykeltröja i lycra börjar lukta väldigt fort. Fast det är en avvägning mellan hur illa du klarar av att lukta och hur viktigt det är med låg vikt för dig. Jag gillar även om tröjan har ryggfickor, för det är en bra plats för lite mat att äta på cykeln, någon banan och lite snacks.
 • Cykelbyxor – Satsa på något bra, för de som känner sig lite nakna i lycra så finns det modeller med ett par löst sittande shorts utanpå. Tanken är god med dessa, men de är jobbiga att cykla i. Så mitt råd är att bita i det sura äpplet och skaffa er ett par tighta. Glöm bara inte bort att byta dem innan de är helt utslitna, för när de blir slitna så blir de genomskinliga… och det är lätt hänt att man glömmer bort att kolla det. Reser man ensam finns det dessutom ingen som kan berätta för en att det är dags att byta ut cykelbyxorna. Jag har fortfarande mardrömmar över tanten jag hamnade bakom innan en rondell på NZ där de slitna cykelbyxorna gav lite väl mycket information. Det var skönt att hon svängde höger i rondellen och jag fortsatte rakt fram. Och slutligen om cykelbyxor, använd inget under dem!
 • Överdragsbyxor – Det behöver vara ganska kallt för att det ska behövas, t ex på Island använde jag dessa varje dag. Men tänk på att de ska sitta tight och torka snabbt. En kompromiss som jag inte provat ännu är ett par benvärmare.
 • Goretex strumpor – Inte ofta jag använder dem, men om det regnar väldigt mycket och är kallt så är det skönt att ha dem. För fötterna blir inte lika kalla och blöta då. De kan även vara en bra kombination med sandaler när det regnar, om ni envisas med att ta med sandaler. Jag kommer nog lämna dessa strumpor hemma till min nästa tur.
 • Cykelhandskar – Använd alltid cykelhandskar, de tar upp vibrationer och du får bättre grepp om styret. Välj handskar efter klimat, och använd inte för tjocka.
 • Vindjacka – En jacka som tar vinden men samtidigt andas är otroligt skönt när det är lite kallare, såsom Island eller norra Norge. Är det varmare behövs den inte och då byter jag istället ut den och tjocktröjan till en fleecejacka med windstopper-material.
 • Cykelhjälm – Tvätta den ofta… annars så smakar vattnet som rinner ner i ansiktet när det regnar gammal gubbe. Det gör inte upplevelsen trevligare.

Regnkläder

Att cykla i regn är något som är jobbigt och det finns mycket att säga om det. Så mycket att jag har skrivit ett helt eget inlägg om att cykla i regn. Det hittar du här. Ta gärna en titt på det inlägget också!

 • RegnmössaRegnjacka – Någon tight så att den inte fladdrar i luften och lång rygg så att det inte blir en glipa när du lutar dig framåt. Den behöver inte ha någon huva om du använder regnskyddet för hjälm. En huva blir inte bekväm tillsammans med hjälm, däremot är en huva jätteskönt när du inte har cykelhjälm på huvudet. Så det är lite av en kompromiss. När jag cyklade till Nordkap svor jag varje gång jag pausade i regnet över att jag inte hade en huva till regnjackan. Och när jag cyklade var det väldigt skönt att inte ha en huva.
 • Regnbyxor – Tighta och gärna med förstärkning i baken så att de inte slits ut så snabbt.
 • Regnskydd till hjälm – Något av det fulaste klädesplagget jag har med mig… men kanske det bästa. Det är så otroligt bra! Med det här regnskyddet så rinner inte vattnet ner i ansiktet=slipper smaken av gammal gubbe! Dessutom blir det lite varmare med den. Så köp en sån här, kostar inte många tio!

Det var alla kläder jag tar med mig på långfärdscykling. Nästa inlägg i den här serien kommer handla om stormkök och mat.

Del 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook, om det här inlägget var intressant. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *