Packa del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

En viktig sak och något jag får många frågor kring är att vad man ska ta med sig. Vad som ska med och vad som inte ska med är även något som jag har funderat och funderar väldigt mycket på. Varje pryl som man stoppar ner i cykelväskorna gör att uppförsbackarna blir lite jobbigare. Samtidigt som de där prylarna kan göra tillvaron på turen behaglig och trevlig istället för en pina. Här kommer andra delen i min serie av inlägg om att packa cykeln inför långfärdscykling. I det här inlägget kommer jag prata om vikten av att skriva en packlista.

Vad ska jag ta med mig?

Långfärdscyklist

En cyklist jag träffade i närheten av Nordkap. Han hade varit ute i tre år och hade med sig väldigt mycket packning.

Det vanligaste misstaget som man gör som ny långfärdscyklist är förmodligen att packa med sig för mycket och fel saker. Med resultatet att cykeln blir tung och minsta lilla uppförsbacke blir en pina. Felet jag gjort, och även gör fortfarande i viss mån, är att jag tar med mig saker som är ”bra att ha”. De där ”bra att ha”-grejorna bli ofta något som ligger kvar i packväskorna under hela resa och bara tar plats. Eller så används de endast någon enstaka gång under hela resan, så sällan att det inte är lönt att ta med det. T ex hade jag med mig ett par badbyxor när jag cyklade till Nordkap… dessa användes en eller två gånger under hela resan (övriga gånger jag badade gjorde jag det naken). Så jag hade kunnat lämna dem hemma och de två gångerna jag badade med badbyxor hade jag istället kunnat använda ett par kalsonger. 148 gram lättare hade min packning blivit.

Ett första steg för att minska ner alla onödiga ”bra att ha” prylar är att skriva ner vad man tänker ta med sig. Det är annars lätt hänt att det slinker ner många ”bra att ha” saker som du egentligen inte har användning för. Samtidigt som en del saker som du verkligen behöver glöms bort. Skriv en lista på vad du tror du kommer behöva ha med dig, den behöver inte vara helt korrekt och du kan chansa lite. Listan är till för att du ska ha något att börja med, att fundera kring och utveckla. För att få bättre överblick så sorterar jag min packlista på olika kategorier. Det ger mig bättre överblick och lättare att fokusera på en del i sänder. För det blir mer prylar än vad man kan tro, på min packlista är det runt 90 prylar, Det är även viktigt att inte glömma någon viktig detalj som passet, flygbiljetterna eller konservburksöppnaren (det är segt att behöva öppna konservburkar med kniven). Så skriv verkligen ner allt du behöver ha med dig.

De här kategorierna delar jag upp min packning i:

  • Paus i DalarnaKläder – kläder som jag främst använder när jag inte cyklar
  • Cykelkläder – de kläder som jag använder när jag cyklar.
  • Äta – allt jag behöver för att laga mat och äta
  • Bo och sova – Tält, sovsäck med mera
  • Hygien – Ibland behöver man ju duscha eller borsta tänderna
  • Packa – väskor och packpåsar
  • Verktyg – de verktyg och reservdelar jag behöver
  • Övrigt – allt som inte passar in i någon annan kategori.

När du har skrivit ner allt du anser dig behöva så ska du först fundera på om det är något som du egentligen kan klara dig utan, t ex den där espressomaskinen är kanske inget du måste ha med dig, även om det är jättegott med espresso. När du har en komplett lista tar du ta fram köksvågen och börja väga prylarna, för att få kontroll över hur mycket allt väger. Om det är något på listan som du ännu inte har skaffat dig så kan du bara vänta med det eller uppskatta hur mycket det väger. För in siffrorna i en excel-fil så att du kan räkna ut hur mycket packningen väger. Har du ännu inte strukit espressomaskinen så ser du nu hur mycket den väger och kan fundera på om en espresso på morgonen verkligen är värd den extra vikten.

Väg din packning

26 gram sparade! 🙂

Med en komplett lista på allt du tänker ta med dig får du också bättre bild över vad du redan har och vad du behöver köpa skaffa. Vill du minska vikten på packningen är det en god idé att först fokusera på det som är tungt, t ex tält, sovsäck, liggunderlag. För det är här du kan göra de riktigt stora besparingarna i både volym och vikt. Det är inga konstigheter att spara 1000 gram på tältet eller sovsäcken. Att spara 1000 gram på dina kläder är däremot mycket svårare och dyrare. När du gjort de enkla viktminskningarna kan du börjar titta på detaljerna för att spara gram. T ex ta bort onödiga detaljer på väskorna, korta av strömkabeln till laddare eller borra hål i tandborsten.

Efter cykelsemestern

Väl hemma igen med många fantastiska minnen och kanske vissa jobbigare upplevelser… så plockar du fram packlistan igen för att titta igenom den. Fundera på om det är något du kan stryka från listan eftersom du aldrig använde den eller om du saknade något så lägg till det. Gå igenom listan inom de närmsta dagarna efter att du kommit hem, så att du har resan i färskt minne och koll på vad det var som du inte använde.

Om du känner att det är svårt att tänka ut vad du behöver eller inte så kan du kopiera min packlista, men du kommer troligen behöva göra lite justeringar på den så att den passar dig. I de kommande inläggen kommer jag gå igenom allt jag tar med mig. I nästa del kommer jag fokuserar jag på kläder.

Packning efter Nya Zeeland, packlista

Min packning när jag kom hem från Nya Zeeland. Käglorna cyklade jag dock inte med… de köpte jag när jag var på jongleringskonvent på Nya Zeeland.

Del 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook, om det här inlägget var intressant. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *