Packa del 4: Stormkök och mat

Nu går jag vidare i min packlista och har kommit till kategorin äta, där jag kommer främst skriva om stormkök. Egentligen hade jag även tänkt skriva om tält, sovsäckar och hygienartiklar i det här inlägget. Men eftersom jag gillar mat så mycket och speciellt när jag cyklar långt, så blev det mycket text om matlagning vid långfärdscykling… och då har jag ändå bara skrivit om vilken utrustning jag har med mig för att laga mat, inget om vad jag äter. Bra mat för långfärdscykling är något ni får läsa om i ett annat inlägg. Som kanske kommer framöver.

Regelbundna måltider gör en cyklist glad

stormkökMat är otroligt viktigt för att orka cykla långt och för att resan ska bli en bra upplevelse. Min erfarenhet är också att hungern inte blir lika tydlig när man cyklar eller rör på sig hela dagen. Det blir inte den där kurrande tomma magen som tydligt markerar att jag är hungrig. Istället så kommer hungern smygande genom lägre blodsocker för att helt plötsligt överrumpla en. Så snåla inte på maten och ät på regelbundna tider med många mellanmål, då kommer du orka cykla mycket längre.

Stormkök eller inte?

Jag har alltid haft med mig ett stormkök, men det är inget måste att ha med sig ett stormkök. Om du ska ta med dig stormkök eller inte är en smaksak, fördelen med att strunta i det är att det blir lättare packning. Min packning hade t ex blivit nästan 2500 gram lättare utan stormkök, gas och tillbehören. Nackdelen är att det blir mycket dyrare att köpa all mat ute, det blir också svårare att äta näringsrik mat. Ibland kan det även vara svårt att hitta någonstans att handla lagad mat.

Val av bränsle och stormkök

Det finns många olika typer av bränsle till stormkök med sina fördelar och nackdelar. Klart enklast att hantera är gas, det sotar inte, är enkelt att reglera lågan och är för det mesta relativt enkelt att få tag på. Fast nackdelen är att det fungerar dåligt när det är kallt, är temperaturen under nollan så är gasen inget bra val. Då krävs att du värmer gastuben innan och eventuellt även under tiden du lagar mat.

Matlagning

Matlagning i kvällssolen på en äng i Småland

Jag har använt gas under alla mina resor och för mig har det aldrig varit några problem. Så om ni inte ska cykla i t ex Afrika, där det kan vara svårt att få tag på gas, rekommenderar jag gas. Ska ni cykla i länder där ni tror det kan vara svårt att få tag på gas kan ni istället fundera på att skaffa ett multifuelkök, ett kök som klarar av en massa olika bränslen.

Ett tips är att även ta med dig en matlåda med rejält lock som är tätt, gärna en låda där man fäster locket med rejäla spännen. Så att lådan inte råkar öppna sig i packningen. Jag hade med mig en matlåda när jag cyklade till Nordkap och det var väldigt smidigt för mig. För om du t ex ska göra en pastasås med en burk krossade tomater och lite grönsaker blir det för mycket för en person. Med burken sparar jag en portion till lunch dagen efter. Är det över 30 grader i skuggan så ska du vara lite försiktig med att förvara maten i packningen, men är det runt 20 grader så klarar sig maten bra i packningen till dagen efter.

Här kommer listan på köksgrejor som jag har med mig

Skellefteå pizza

I Skellefteå kan man få den här maträtten. En inbakad hamburgartallrik med alla tillbehör och under hamburgaren så ligger det en calzone. Det krävdes motivation i kombination med dagen efter för att klara av att äta upp den.

 • Stormkök – Jag äger tre stormkök, ett Trangia för sprit, ett multifuel och ett gaskök. Alla kök har sina fördelar och nackelar. Men det är främst gasköket som följer med mig på cykelsemestrar, för det är smidigast vid normala förhållanden.
 • Grytor – 2st grytor och en stekpanna
 • Bränsle till köket
 • Vindskydd till köket
 • Tamoj – kärt barn har många namn… Tage kallar vissa den.
 • Skärbräda
 • Kåsa
 • Bestick – En sked att äta med och smörkniv för att bre mackor med räcker långt. En spork har jag provat, men den gick bara sönder.
 • Kryddor – Ta med det du brukar använda…
 • Vattenflaskor – 2×0,8l klarar jag mig bra på. Förutsatt att jag har tillgång till vatten till disken på kvällen när jag lagar mat.
 • Kniv – jag använder en billig snickarkniv. Den fungerar bra för mig och väger lite. Främst används den till att hacka grönsaker så det behövs inget avancerat.
 • Diskborste och diskmedel
 • Tändstickor
 • Tändare
 • Matlåda

Det var min packlista och tankar kring matlagning och stormkök. I nästa del kommer jag skriva om vilket tält jag använder och mina tankar kring det.

Del 1: Hur ska jag packa cykeln

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Och glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *