Varningsskyltar och rädsla, hör de ihop?

Postad 28 juli 2012

Under min resa i USA har jag hela tiden förvånats över hur mycket skyltar det finns i USA. Det är skyltar överallt, som visar en var man inte ska gå och var man får gå, berättar för en vad man ska göra och varnar en för en massa faror. Det är på en nivå som vida överstiger alla andra länder jag varit i.

Trots att jag har diskuterat det här med väldigt många amerikaner, för att få ett svar på varför det är så många skyltar här. Har jag inte fått något bra svar på frågan, men några teorier. Jag har inte heller kommit fram till något bra svar på den här frågan, men när det gäller varningsskyltarna har jag en teori… som kanske håller…

En kille i en cykelaffär trodde det kunde ha något att göra med att skyltmakarna hade mutat politiker/tjänstemän så att de skulle börja använda fler skyltar. Inte en helt dålig teori måste jag säga… med tanke på hur mycket pengar näringslivet i USA spenderar på att bevaka sina intressen, genom att sponsra politikers valkampanjer. Men jag har inte fått några andra bevis för den här teorin, och även om det skulle vara så, hade det krävts ett väldigt målmedvetet arbete av skyltmakarna för att lyckas få till det här. Det känns helt enkelt inte troligt att det här ensamt skulle kunna vara anledningen.

Ryan kom upp med en teori under en av våra kvällar i Grand Rapids, under 60-talet skedde en ökning av antalet advokater och det kan i sin tur ha orsakat att man började sätta upp varningsskyltar. Eftersom advokaterna behövde jobb och började arbeta med att stämma företag för att de serverade för varmt kaffe. Och man vill inte riskera att bli stämd av någon advokat bara för att man inte varnade om en fara. Speciellt inte i ett land där advokater är dyra.

Jag är inte helt övertygad om den här teorin, för även om det skedde en ökning av antalet advokater på 60-talet. Så måste samhället ge dem utrymme att utöva sitt ämbete för att det ska ge någon effekt. Dvs om inte åsikterna/handlingsmönstret redan innan finns, så har advokaterna svårt för att förändra något. Hade t ex advokater i Sverige försökt börja stämma McDonalds för att deras kaffe är för varmt, så hade folk inte tagit dem på allvar.

Idag läste jag däremot en artikel av Michael Moore (http://www.aftonbladet.se/kultur/article15178212.ab), där han kommenterar skjutningen i Aurora av James Holmes och varför det sker så många fler dödsskjutningar i USA jämfört med andra länder med lika mycket vapen. Hans förklaring är bland annat att USAs befolkning är otroligt lättskrämda, det är väldigt lätt att skrämma upp befolkningen med fruktan. Se bara på retoriken George W Bush hade efter 9/11 och hur de lyckades skrämma upp hela landet till att acceptera en attack på ett försvarslöst land på andra sidan jorden, där inte ens Usama Bin Ladin befann sig.

En förklaring till att den här rädslan kanske finns i om man går tillbaka till tiden då USA bildades, då fanns det hela tiden en fara för att antigen slavarna, de fattiga vita eller Indianerna skulle starta ett uppror. (http://en.wikipedia.org/wiki/A_People%27s_History_of_the_United_States) Rädslan har därefter blivit en del av den amerikanska kulturen.

För att känna sig trygg och känna att de har kontroll över de faror som finns sätts det därför upp onödigt många varningsskyltar för diverse faror. Det skapar en känsla av trygghet med alla dessa skyltar, för man känner till farorna och det står hur man ska göra för att undvika dem.

Jag vet inte om det här stämmer, eller om jag är på rätt väg. Vad tror ni?

Nu ska jag fundera på varför de har så mycket informations och förbudsskyltar i det här landet… har några funderingar som jag ska försöka få ihop framöver.

Det här inlägget postades i Resor, USA 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *