Packa del 1: Hur ska jag packa cykeln?

packning på cykeln i PolenEn viktig sak vid långfärdscykling är att vad man ska ta med sig. För varje pryl som man stoppar ner i cykelväskorna gör att backarna blir lite jobbigare att cykla upp för. Samtidigt så kan de där prylarna göra att tillvaron på turen blir behaglig och trevlig, istället för en pina. Vad som ska med och vad som inte ska med är därför något som jag funderat och funderar ännu väldigt mycket på. För även om jag numera alltid har med mig i princip samma saker när jag cyklar, oavsett om det är en tur på en vecka, två nätter eller tre månader. Så finns det ju alltid något jag kan spara in på eller förfina… För att du ska slippa göra om samma misstag som jag gjort, så kommer här mina råd kring hur du ska packa cykeln och vad du bör ta med dig. Fast var lite kritisk till mina råd, för det jag tycker är livsviktigt att ha med mig tycker kanske inte du är livsviktigt.

Hur ska du packa cykeln?

Det är stor skillnad att cykla med packning jämfört med utan, det kommer kännas ovant i början när du cyklar. Men det är något som du kommer vänja dig vid efter ett tag.

För mig är det störst skillnad när cykeln ska ledas eller hanteras i låga farter. Cykeln blir mycket tyngre och kräver mycket mer kraft för att styras eller bara hållas uppe. När man startar eller lyfter benet över ramen är det lätt hänt att cykeln håller på och trilla. När cykeln väl har fart så är det inte jättestor skillnad att cykla med eller utan packning, det märks mest genom att det går lite långsammare. Fast om cykeln är ojämnt packad, med mer vikt på fram/bak eller höger/vänster, så blir det jobbigare. Är det ojämnt mellan fram och bak så kommer det kännas som om cykeln ska tippa bakåt och den blir väldigt jobbig att hantera stillastående. Speciellt om cykeln behöver lyftas i en trappa. Är det istället ojämnt mellan höger/vänster kan du behöva kompensera det när du cyklar. Jag tycker inte det är lika jobbigt, men visst det är lite störigt och när det går fort i nerförsbackar så är det bra om cykeln är balanserad.

Hitta dina prylar i packningen

Jag använder 4st cykelväskor och dessa är helt utan fack invändigt. Så att det kan bli lite krångligt att hitta någon liten pryl, speciellt om man har glömt bort vilken av de fyra väskorna som prylen ligger i. Min lösning på det här problemet är att alltid lägga samma saker i de olika väskorna, så t ex mina regnkläder ligger alltid i höger framväska tillsammans med reservslang och verktyg. I vänster framväska har jag kamera, frukt/snacks, karta solglasögon och värdesaker. Mat och kök ligger alltid i höger bakväska och kläder+sovsäck i vänster bakväska. Jag har även märkt upp väskorna så när de inte sitter på cykeln vet jag vilken väska som är vilken. Det underlättar även när väskorna ska sättas tillbaka på cykeln, så att de hamnar på rätt plats.

packning utspritt i hotellrum i USA

Paus på ett hotellrum i USA där jag gick igenom min packning

I väskorna håller jag därefter ordning på prylarna genom att använda småpåsar, här går det bra att använda vanliga plastpåsar om du har tight budget. De är lättare och billigare än påsar från valfri friluftsbutik, när det är utslitna så är det bara att ta nya på närmsta matbutik. Fast det finns ingen mening med att överdriva antalet packpåsar, jag använder bara några enstaka. En eller två för kläder, en för kryddor och matlagningstillbehör, en för verktyg och en för mobil, laddare med mera. Regnkläder, större kläder så som byxor och jackor behöver inte någon förvaringspåse. De är ändå lätta att hitta i packningen.

Vilka cykelväskor?

Jag använder mig av 4st cykelväskor, två fram och två bak. Det tycker jag är absolut bäst, eftersom det gör cykeln stabil även när den är packad tung. Det finns andra som kör med en trailer efter cykeln eller ett extra hjul som de hänger på cykeln. Det här är inget jag har provat, främst eftersom jag inte känt något behov av det. För det har fungerat bra för mig med all packning på cykeln och bland de som cyklar långt har den absoluta majoriteten all packning på cykeln. Så jag tror det är ett vinnande koncept.

Så mitt råd är att satsa på 4st cykelväskor av bra kvalitet. Det kommer ge dig tillräckligt med plats för att få med dig allt och ändå ha plats över för mat. Det finns många olika märken på cykelväskor och priserna varierar från ca 600kr för ett par till kanske 2000kr för ett par. Det som är viktigt är att cykelväskorna är vattentäta och infästningen håller. Sen är allt annat en fråga om tycke och smak, jag föredrar så avskalade väskor som möjligt utan fack invändigt eller utvändigt, andra tycker det är jättebra med massor av fack för att hålla ordning på packningen. Mitt råd att satsa på antingen Ortlieb back roller classic eller Vaude aqua back, de är båda bra väskor som kommer hålla länge. Biltemas väskor kommer ofta upp som ett billigt alternativ, som jag själv inte alls gillar. För de är aningen små, fästena är krångliga och de är bara några hundralappar billigare än Ortlieb eller Vaude. Personligen är min favorit Ortlieb, för jag gillar fästena till dem, men det är mest en fråga om tycke och smak. Köp de som är billigast eller enklast att få tag på av Ortlieb eller Vaude…

Mina viktigaste punkter

packa cykeln

Så här tycker jag man ska undvika att packa…

Sammanfattningsvis kommer här mina viktigaste råd för hur du packar cykeln:

  • Använd väskor både fram och bak på cykeln.
  • Packa någorlunda jämnt mellan höger och vänster sida
  • Märk upp väskorna efter var de ska sitta och tänk igenom vad du ska ha i vilken väska. Håll dig sen till den planen, så att du hittar i packningen.
  • Köp väskor av hög kvalitet, vilket inte behöver vara de dyraste.

 

Hoppas mina råd kommer vara till hjälp för er! Vill ni läsa mer om hur jag packar och vad jag tar med mig så hittar ni det i del 2 av min ”packa cykel-serien” där jag kommer gå igenom vad jag tar med mig för några prylar och verktyg. Det inlägget kommer postas snart…

Alla inlägg i den här serien kommer bli följande:

Del 2: Skriva packlista för långfärdscykling

Del 3: Vilka kläder ska jag ta med mig?

Del 4: Stormkök och mat

Del 5: Tält och sovsäck

Del 6: Den dagliga hygienen

Del 7: Verktyg och övriga prylar
Glöm inte bort att spara bokmärke till sidan och gilla bloggen på facebook, om det här inlägget var intressant. Så att du inte missar något kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *