Plato lackar ur…

Postad 5 juni 2013

När jag är ute och cykla så händer det ganska ofta att jag blir irriterad över hur dåligt saker och ting är planerade för cyklister. Därför tänkte jag nu börjar en ny tradition och skriva om alla dessa dåliga exempel, så jag får en chans att få spy lite galla och få ut det ur mig! Så nu är det premiär för ”Plato lackar ur” – eller har ni något bättre förslag på namn så säg till!

Idag har jag cyklat till Helsingborg och där sover jag hemma hos mina föräldrar, de bor i ett fint litet villaområde. Parkeringen för området ligger i ena delen av villaområdet och sedan är gångvägarna bilfria. Dock är de boende här rädda för att utomstående ska cykla för snabbt in i området eller överhuvudtaget cykla igenom området. De ska helst cykla runt området istället för att cykla igenom (patrasket ska hållas utanför!?). Därför har de satt upp bommar vid alla cykelvägar in i området. Tyvärr verkar det vara som att de inte har så bra koll på hur det är att cykla, för de här bommarna står så tätt intill varandra så att de gör det näst intill omöjligt att cykla igenom. Det innebär också att för de som bor här och ska ta cyklen till eller från sitt hus, måste de krångla sig igenom dessa.

Alltså har de satt upp något som bara skapar problem för cyklister, samtidigt som det inte har någon större effekt på vad jag förmodar är de barn/ungdomar som de vill stänga ute. För då har man inga som helst problem att cykla där det är lite trångt. Däremot de äldre som bor här, t ex min föräldrar eller när jag kommer med min cykel med packning har svårt att komma igenom. Det är även intressant att bommarna kom upp samtidigt som de ville asfaltera en gräsmatta för att öka antalet parkeringsplatser eftersom antalet bilar hade ökat på området.

Jag tror det här området hade blivit mycket trevligare om folk här istället hade börjat cykla till jobbet och sålt sina bilar, då hade ju barnen kunnat spela innebandy eller åka skateboard på parkeringen. Det är ett mycket bättre användningsområde för en parkeringsplats!

IMG_1361

IMG_1358

Och sen ska jag inte ta upp att de har satt upp skyltar med privat lekplats på lekplatsen, för då blir det för mycket gnäll på en gång… de vill inte att dagisbarnen från dagiset en kilometer bort ska gå hit och leka någon gång ibland.

IMG_1360

Edit: På vägen hem från Nordkap öppnade jag grinden… här kan ni läsa mer om det.

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Plato lackar ur, Resor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Plato lackar ur…

 1. Ingrid skriver:

  Jag har en liten grej om lekplatsen. Där min föräldrar bor finns liknande skyltar. Skyltarna har kommit upp för att bostadsrättsföreningen är ansvarig för om det händer olyckor på lekplatsen, och det händer att stora barn, alltså tonåringar t ex på väg hem på kvällen använder lekplatsen och delvis även förstör den – Jag vet inte om du tänkt på det, men nästan alla gungor t ex är numera av typen barnsäka bebisgungor och en vuxen eller ett större barn kan inte sitta i dem … Så barn lär sig inte gunga utan att sitta i gungan och bli påputtade. Stora barn som iaf sätter sig eller står i dem sliter lite mer på grejerna. På det hela är det dåligt med lekplatser för barn som börjat skolan. Jag vet inte hur det fungerar där dina föräldrar bor, men det kan vara värt att kolla.

  • Plato skriver:

   Jag har inte koll på juridiken kring lekplatser. Men det kan nog vara som du säger att föreningen är ansvarig för att lekredskapen är hela och inte farliga.
   Det jag är kritisk till är hur de boende försöker skapa ett gated community av bostadsområdet där alla utomstående hålls utanför och bilen tar över området.
   Det gör att de barn som bor i området och dess närhet begränsas i sin rörlighet och får inte möjlighet att leka fritt. På grund av att lekplatsen är ”privat” och att deras föräldrar är för lata för att bära sina matkassar från parkeringsplatsen till huset.

   Att det skulle vara något problem med tonåringar som hänger på lekplatsen och förstör har jag inte upplevt.

 2. Ingrid skriver:

  Hej! Jo att större barn har sönder lekplatser, har jag tyvärr sett rätt mycket av. Småbarnsgungor av typen korgar som knäcks när större barn står på dem och även att vuxna sitter där och röker och kastar skräp etc. Vi bor granne med en lekplats som har en rolig lekstuga som rätt ofta luktar kiss för att ungdomar som sitter på bänkarna om kvällarna och pratar använder den som toalett. Väldigt tråkigt. Men jag tycker inte heller om cykelhinder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *