Malmös Hyrcyklar – Cyklarna

Nu har jag provat hyrcyklarna som används i Malmö By Bike för att jag var väldigt nyfiken på hur de var att cykla. Om cyklarna ska bli en succé så tror jag det är viktigt att cyklarna fungerar, är relativt snabba samtidigt som det inte är allt för dyrt eller krångligt att använda dem.

Att betala för prenumeration

Hämta hyrcykelFör att få använda hyrcyklarna så måste du skapa en prenumeration, den kan du antingen göra på deras hemsida eller på vissa av hyrcykelstationerna. När du betalar så kan du välja mellan en 24h, 72h eller 365-dagars prenumeration, dock går 365-dagars endast att köpa på hemsidan. Priserna är 80kr, 165kr eller 250kr. Så dagspriset är ganska högt tycker jag, men om du ska använda den ett helt år är det väldigt billigt. Prenumerationen går att koppla till ett Jojo-kort, Malmö By Bikes egna kort eller så kan du hämta ut cykeln med en pin-kod.

Att plocka ut en cykel

Det var väldigt enkelt att plocka ut en cykel, åtminstone med jojo-kortet som jag använder. Det var bara att hålla fram det mot en platta och så låser systemet upp en cykel till dig.

Dock är det ganska otydligt att lånet gått igenom, dels är displayen lite otydlig. Den ger ingen övertydligt indikation på att en cykel har låsts upp, samtidigt som den gröna lampan som börjar lysa vid cykeln är löjligt liten. Lampan syns dåligt när det är solljus och på vissa stationer syns den gröna lampan inte från sidan utan bara rakt uppifrån. Det var därför lättare att titta efter vilken lampa som inte lyste rött. Lösningen med de dessa lampor hade helt klart behövt vara bättre. Men i övrigt är det inga svårigheter, det är enkelt att både ta en cykel och lämna en cykel.

Hur är de att cykla med?

Malmö By BikeCyklarna har tre växlar, väskhållare fram och en stor mjuk sadel som är höj och sänkbar. Jag upplevde styrningen som något vinglig, vilket nog är en kombination av väskhållaren som ger lite extra vikt till styret och att styrningen var lite annorlunda jämfört med mina cyklar. Men det var inget större problem, det är något som man vänjer sig vid snabbt. Om du vill cykla snabbt så är den här cykeln inte rätt cykel för dig. Visst går det med mycket envishet att cykla snabbt med den… men det är väldigt tungt och du kommer inte orka cykla så långt. Den lämpar sig mer för lugnt glidande genom staden.

 

 

Stationernas placering

Malmö Hyrcyklar stationerStationerna finns i princip bara i centrala Malmö och tillsammans med att cyklarna bara får användas i en timme åt gången så blir det en begränsad yta du kan ta dig till med cyklarna. För om du t ex vill till Kirseberg, Limhamn eller Jägersro så är det inte möjligt eftersom där finns inga stationer. Det hade kanske varit en idé att sprida ut stationerna lite mer, för nu är de 48 stationerna ganska tätt placerade. Jag hoppas att det här blir bättre när de har byggt ut hela systemet till 100 stationer, som det finns en plan för. Fast det är inte planerat förrän om två år.

Kommer hyrcyklarna bli en succe?

Jag vet inte om det här kommer bli en succe… för även om det är enkelt att hämta ut cyklarna, billigt och cyklarna är helt okej så har jag en del funderingar. Med tanke på prissättningen så är målgruppen med hyrcyklarna de som ofta är i Malmö, t ex pendlare eller Malmös invånare. Fast den här målgruppen kanske inte lånecyklar är världens bästa sak. En anledning till att jag cyklar är att jag kan ta mig överallt i staden snabbt och smidigt. Det är enkelt för mig att låsa cykeln i närheten av mitt mål och jag behöver inte gå långt. Även om hyrcyklar hade varit mycket billigare för mig per år så blir de krångliga, närmsta station från mitt hem ligger t ex fem minuters promenad bort. På den tiden kan jag redan vara framme. Sedan är cyklister väldigt lata… som cyklist vill man helst ställa cykeln precis utanför dörren. Att behöva gå ett eller två kvarter är något som går bort.

Det tillsammans med att stationerna inte är heltäckande i staden så tror jag pendlare hellre satsar på att ha en enkel cykel ståendes på tågstationen. Fast för de som bara ibland behöver en cykel i Malmö så kan det här vara perfekt. För bara 250 kronor om året så får man tillgång till cyklar i hela centrala Malmö.

Hyrcykel Malmö

 

Malmö Hyrcyklar Gamla Väster

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *