Malmös Hyrcyklar – premiär imorgon!

Imorgon är det premiär för Malmös hyrcyklar, ett projekt som har tagit sisådär 10 år att få fram. Det finns mycket att säga om Malmö Stads projekt Malmö By Bike, som hyrcykelsystemet kallas för. Med tanke på hur lång tid det tagit, vilken målgrupp de har tänkt sig, hur upphandlingen har skett och att resurserna kanske kunnat läggas på något annat som är viktigare.

HyrcyklarMen idag tänkte jag inte gnälla över det… för imorgon är det invigning och då är det tråkigt att vara negativ. (eventuell sågning spar jag tills jag provat cyklarna) Istället tänkte jag lyfta upp något positivt med det här projektet… för oavsett hur mycket det här projektet eventuellt kommer kosta, om det blir en lika stor flopp som i Köpenhamn eller om det blir en succé. Så finns det en sak med projektet som är fantastiskt bra, enligt mig. Det är att hycyklarna tar plats i gaturummet och på en del platser så tar de parkeringsplatser i anspråk. Det innebär lite mindre utrymme på gatorna för bilar och det kommer bli lite krångligare att hitta parkeringsplats. Vilket i sin tur kommer leda till att det blir något färre bilresor. Om det är krångligare att hitta en parkering för bilen så kommer fler gå, cykla eller åka kollektivt.

Så fram för fler projekt som hyrcyklarna, enda kravet är att det ska ta av bilarnas utrymme. Så att vi får en lite trevligare stad, med färre bilar.

Och för alla er som har den felaktiga bilden att mindre biltrafik i centrum leder till ett öde centrum med tomma butikslokaler så kan jag rekommendera den här texten.

Det här inlägget postades i Stadsplanering. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *