Åter i Stockholm

Postad 13 augusti av Tor

Nej, sätt inte kaffet i halsen Bibbi, Anders har inte vänt norrut igen! Hur mycket vi än tjatar så blir han nog kvar i Skåne ett bra tag till. Det här inlägget är skrivet av Tor som fick privilegiet att följa med Plato några dagar.

Först några tankar om att cykla ensam eller ihop, därefter lite om cykel kontra fötter.
Är det bäst att cykla tillsammans eller ensam?
Svaret är enkelt; det beror på…

Vill man stanna mycket och längs vägen kan ensam vara en fördel, man behöver inte hålla lika mycket koll på varandra. Å andra sidan är det många gånger roligare att dela sin upplevelse med någon annan. Är målet viktigare än resan så är det bra att vara själv, man kommer snabbt iväg och kör så länge man orkar. Men ensam är sällan stark, när pannbenet börjar bli tunt har man ingen som drar…

Det viktigaste är nog som vanligt att man känner varandra och accepterar varandras ”brister” och misstag. Att vara långsint och tolka varje ord och situation negativt fungerar sällan, vare sig på långtur, jobbet eller livet i övrigt. Och för er som undrar så trivdes jag bra med att cykla med Plato.

Då så, lite tankar från vägen om hur det är att cykla jämfört med att vandra.

Utrustningens vikt

På cykel spelar inte packvikten så stor roll. Visst, Plato jagar gram genom att kapa kablar och slänga onödiga spännremmar enligt principen ”många bäckar små”, vilket är helt rätt. Men, samtidigt cyklar han utan problem runt med en halvliter rapsolja i en glasflaska. När man vandrar är vikten mer avgörande, varje sparat gram är, beroende på skola, direkt korrelerat med hur mycket vatten eller ammunition man kan ta med. Så nästa gång jag cyklar ska jag ta med ett kilo ”lyx” i form av myggnät, en liten handduk samt en Gore-Tex jacka att ha i lägret eller när det regnar riktigt mycket.


Mat

Att cykla är skönt, man kommer ofta till butiker och kan ta med färska råvaror som väger lite mer, dessutom har man bättre tillgång till vatten. En dag åt vi pastasallad med bl.a. färsk kyckling! På en vandring är ”vattensnåla” råvaror som matvete och fullkornsbulgur bättre.


Volym

Att packa en cykelväska halvfull är inte lönt, det kan till och med ge ett högre luftmotstånd än om den är fylld. Därmed behöver man inte flexibla vattenflaskor och annat minskar i storlek utan det är bättre om packningen håller samma storlek hela resan igenom. Då blir det lättare att packa och hitta, samtidigt som bananerna inte smiter ner i botten och in under stormköket.


Väder

Det är otroligt hur mycket mer utsatt man är för vädret när man cyklar. Med bra kläder och mycket vatten så är värme inte så farligt pga. fartvinden, men när det regnar! Av de tre mest genomblöta tillfällena i mitt liv så har två av gångerna varit när jag har cyklat (gissa med vem). När man vandrar blir man blöt på axlarna och benen, men sällan under fötterna och på insidan av kalsongerna.


Skador

Ett trasigt knä eller skavsår kan sätta totalt stopp för en vandring, men på cykel är det enklare att fortsätta framåt, t.ex. med andra skor eller barfota om så krävs. Dessutom kan man snabbare ta sig till ett apotek eller affär för det man behöver. Jag fick känningar i vänstra knät så jag klickade ur skon från SPD-fästet, vände på pedalen (härligt med kombipedaler) och bytte infallsvinkel. Högerbenet fick jobba lite mer i uppförbackarna men med en lägre var det inga problem.


Natur

Vägar med två siffror är inget kul, jag föredrar tresiffrigt eller grusvägar. Men det beror såklart på om det är resan eller målet som är viktigt… På vandring är det mer tyst och naturupplevelsen större, men å andra sidan är variationen mindre.


Till sist, för er bilister

Som bilist har man i jämförelse med en cyklist i princip obegränsade möjligheter till vikt och volym så numera är verktygen i min skuff kompletterade med lite cykelprylar. De har även sällskap av ett par spännband så jag kan plocka upp en strandad cyklist med packning och allt om något gått riktigt sönder, exempelvis en fälg.

Det var många fler saker som jag tänkte på under min korta cykeltur, men det få jag spara till en annan gång. Det kommer helt klart att bli fler vändor, särskilt små korta och mer spontana över en helg eller så. Att cykla är mycket enkelt och bekvämt sätt att snabbt ta sig ut i vårt vackra land!

IMG_1982

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *