Hemma igen!

Postad 15 augusti 2013

I måndags kom jag hem och nu har jag vilat upp mig så pass mycket att jag orkar skriva ihop ett inlägg.
Under måndagen hade jag kraftig sidvind nästan hela dagen och några regnskurar. Hade det inte varit så kort hem hade jag inte cyklat mer än kanske 90km den dagen. Men tack vare en kraftig hemlängtan cyklade jag på och tog mig hela vägen ner till Smygehuk, vilade där en halvtimme för att sedan cykla den sista biten hem till Malmö. Vid nio på kvällen var jag hemma i lägenheten efter 162km och 8,5h på cykeln.

Efter att ha varit hemma i 14h var jag rastlös, jag hade inte motivation och vilja att ta hand om min packning. Samtidigt så var jag för rastlös för att bara sitta stilla och vila. Men nu börjar jag varva ner och lyckas ta det lugnt, så om någon dag har nog kroppen återhämtats sig så jag kan sticka ut och träna lite cykling.

I söndags när jag var hemma hos mina föräldrar så fick jag även ett paket med lite saker som Tuomas och Jallu (de två finnarna som bjöd mig på öl i Narvik) hjälpt mig att skicka hem när de körde igenom Sverige. I paketet hade Jallu lämnar en lapp där han skrivit att han hade köpt sig en cykel efter att han träffat mig och numera cyklar han till jobbet istället för att ta tåget.
Det värmer mig verkligen att jag kan inspirera någon att börja cykla istället för att sitta i ett trångt tåg eller köra bil! Det här är kanske lite svaret på varför jag gillar att cykla, att få träffa en massa människor under korta stunder och få en inblick i deras liv och rubba deras och min världsbild lite grann.

Nu blir det troligen inte så många fler inlägg om den här cykelturen, jag har ett önskemål från Dan att jag ska ge lite exempel på dåligt planerad cykelinfrastruktur. Så det kommer nog… och så har jag en lite överraskning, som jag inte riktigt är klar med ännu. Men det kommer!

IMG_2033

Här kommer de vanligaste frågorna som jag får när jag är ute:


Var har du cyklat från?

Här brukar jag antigen svara varifrån jag cyklat den dagen eller hur lång hela turen har varit, beroende på humör och så. Att säga att jag cyklat från Malmö var lite skoj när jag var nere vid Smygehuk.

Hur långt har du cyklat?

När jag svarar brukar folk bli väldigt imponerade. Fast jag tror nog inte många är medvetna hur jobbigt det kan vara men samtidigt väldigt skoj att cykla så långt.
Den här turen cyklade jag 6279kmmed en snitthastighet på 18,2km/h.

Hur långt cyklar du per dag?

Under den här resan har jag haft ett snitt på 91km per dag. Normalt cyklar jag lite mer än 100km per dag. Men väldigt sällan över 120km. Gör jag längre dagar känner jag att kroppen tar för mycket stryk och då kommer jag inte orka cykla lika många dagar i sträck.

Då måste du har jättebra kondition?

Jo det har jag nog… eller det är nog snarare min uthållighet när jag ligger på lägre puls som har blivit bättre. Att cykla på maxpuls klarar jag inte speciellt länge eftersom när man är ute så här länge med packning cyklar man i ett ganska lugnt tempo.

Har du fått ont i rumpan?

Inte så farligt, visst man kan bli lite trött i rumpan ibland. Värst är det när det är väldigt varmt och det blir väldigt fuktigt. Men håller man sig bara torr så är det inget större problem.

Några punkteringar?

Inga punkteringar på 6279km. När jag började cykla hade jag nya däck och de håller bra ännu.

Bor du i tält eller?

Ja av de 69 dagar jag varit ute har jag sovit inomhus 14 nätter. Jag trivs med att sova i tältet, det är skönt att ha sitt egna hem där jag kan lägga min prylar som jag vill. Har även märkt att jag lätt blir av med prylar om jag ändrar mina rutiner eller sover hos någon. För då blir det nya rutiner och det går inte per automatik att packa ihop på morgonen.

Är du inte rädd för att råka ut för något?

Nej, folk är jättevänliga och hjälpsamma. Om det hade hänt mig något när jag är ute är jag helt övertygad om att jag skulle få hjälp av första bästa person.

Varför gör du det?

Jag har inget enkelt svar på det… prova själv på en cykelsemester så kanske ni kommer på svaret. Det handlar kanske om en kombination av att få röra på sig, att det går lagom fort när man cyklar och att man då upplever platser på ett helt annat sätt jämfört med när man kör bil.

Eller så gillar jag bara att få mycket tid att fundera på olika saker.

Här kommer även en bild på mitt fina skägg, fast nu är det borta. För jag blev så trött på det när jag väl var hemma.
IMG_2040
På begäran från högre ort kommer här en bild på mig utan skägg också.
IMG_2048

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Resor. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hemma igen!

  1. Erica skriver:

    Funkar med skägg, funkar slätrakat också. Du e fin, vilket som 🙂 Grattis till sommarens bedrift !!! Tog till mig Ditt öltips, skitfin IPA, de tre karlarna med hatt, hopplöst namn att komma ihåg, dock 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *