Världens största solur

I Pajala finns världens största solur, fast det låter bättre än vad det är. När man hör världens största så får jag en bild av att de ska vara jättestort, i storlek med en fotbollsplan åtminstone. Men i realiteten är det bara ca 33meter i diameter. Det står på stortorget i Pajala, och torget är inte så så stort trots sitt namn. Så jag kan erkänna att jag är besviken, jag förväntade mig något större och spektakulärt när det är världens största solur. Men å andra sidan kunde de inte göra soluret större, för de måste ju ha plats med vägarna omkring torget så att ortsborna kan köra sin raggarrunda.

Nu sitter jag på Hotell Smedjan och pratar med den lite lagom bittra bartendern, så som bartenders ska vara när de jobbat länge i krogbranschen. Han har tidigare bott i Malmö men hans tjej vågade inte gå ut där så de var tvugna att flytta, hon var rädd för mörkhyad personer. Nu sitter vi här och pratar istället och är bittra över Pajalabornas bristande ölkunskap.

När jag kom hit och skulle beställa så varnade han mig för att inte ta den IPA som de hade i kylen. Han hade haft problem med att Pajalaborna hade blivit förbannade på honom för att den smakade jättedåligt. Han hade till och med fått ge dem pengarna tillbaka… men när jag provade den så smakade den inte alls konstigt. Det var en okej IPA, inget fantastiskt men den smakar som en IPA ska.

Jag blev väldigt förvånad över det här, att Pajalaborna är så okunniga inom öl så att de inte klarar av att dricka en IPA och inte vet vad det är för något. För även om det är en liten håla så borde det finnas någon ölnörd här… kanske borde de starta en utbildningskampanj här i Pajala för att öka medvetandet om vilka olika ölsorter det finns. Jag blir nästan lite sugen på att stanna här och viga min tillvaro för att öppna Pajalabornas ögon för den fantastiska ölvärld som finns där ute.

IMG_1801

Världens största solur…

IMG_1802

Här är ölen som Pajalaborna ratar.

IMG_1797

Lite humor har de i Pajala dock…

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Öldagboken, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *