Öl i Helsingborg och Ulricehamn

Postad 10 juni 2013

Nu kör jag igång med min öldagbok igen, eftersom det verkade finnas ett större intresse i vad jag dricker än vad jag äter om dagarna hos er läsare.

Först ut i ölprovningen är några öl från Helsingborg och några från trakterna runt Ulricehamn.

Helsingborgs bryggeri

Tidigare öl som jag provat av dessa har varit sådär… därför var förväntningarna inte så höga. Men de har blivit bättre och utvecklats… Summer ale och Kaffestout är godkända öl, men deras Indian Pale Ale behöver de arbeta mer med.

Summer ale: En ganska välbalanserad öl tycker jag, inget som sticker ut i smakväg. Men däremot är den trevlig att dricka och helt klart något man kan bjuda på de där som bara dricker lager.

India pale ale: Den här är tråkig, lite diffus smak utan någon direkt kropp i smaken. Den smakar inte illa, bara opersonligt. Här borde de jobba lite mer med receptet tycker jag.

Kaffestout: Den här var trevlig, mycket smak av kaffe men ändå välbalanserad. En öl värd att prova.

IMG_1359

Ulricehamn

Marbäcks öl

http://www.marbacksol.com/

Marbäck ligger några kilometer söder om Ulricehamn, en litet samhälle som man inte ens ser från vägen. De har ett antal olika öl, bland annat pilsner och lager. De struntade jag i, istället fokuserade jag på Smea-Kalle, en mörk lager med whiskeymalt.

Ölen har en kraftig whiskeysmak med brända toner som tar över smaken efter en liten stund. Tyvärr känns den lite för tråkig i smaken, jag blir ganska trött på den ganska snabbt.

Åsundens bryggeri

http://www.asundensbryggeri.se/

Testpanel: Anders och Amanda

Amanda presenterar sig själv:

Jag är en liten kvinnlig Pettson i trettioårsåldern och sonen min är dubbelt så livlig som Findus och mycket större än en katt. En föredetta revolutionshetsig husockupant, har slagit sig ner på Kinnekulle för att vara ifred med sina brustna illusioner. Pga tidigare yrke har jag stor erfarenhet av öldricking, då främst billig och ljummen. Tänk varm Finkbräu* i ett industriområde i Barcelona…mmm….ok, ljummen Finkbräu får noll cyklar av mig och Chimay får mesta möjliga.

* Finkbräu är/var Lidls billigaste, billigaste öl… vi är inte säkra på om de säljer den ännu.

The Mary Major

Med undertexten: Straight to the point, kick-ass rock’n’roll beer

Amanda: Första intrycket var att den smakade mycket jäst och citron, den påminner alltså av halvjäst Hootch. Men den är ju god!

Anders: Jag kan hålla med om intrycket av jäst och citron… men att dra en parallell till Hootch tycker jag är lite väl taskigt. Det är en trevlig öl, men jag tycker inte den är speciellt rock’n’roll, den är ganska snäll och sticker inte ut så mycket som rock’n’roll ska göra.

Vi ger ölen tre cyklar av fem möjliga.

Asundi

En Belgisk Ale

Amanda: Mer färg en smak… men eh tar en klunk till. Söt, som en avslagen Chimay med lite socker i. Men den är god!

Anders: Den smakar som en Belgisk Ale ska smaka, men lite mer kolsyra hade varit trevligt. Jag är själv inte så glad för Belgiska Ale så jag vet inte riktigt mer.

Den här ölen får också tre cyklar av fem möjliga.

I övrigt känns Åsunden som ett intressant bryggeri som kan utvecklas till något bra tror jag, även om det två ölen vi provade inte var jättebra. Är sugen på att prova deras Barley Wine och se hur den är. Men det får bli nästa gång jag cyklar igenom Ulricehamn.

IMG_1407

Här har vi de tre ölen jag köpte i Ulricehamn… Marbäcks öl till vänster, i mitten Asundi och The Mary Major till höger.

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Öldagboken, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *