Balen i Gislaved

Postad 9 juni 2013

I förra inlägget skrev jag om Balen i Gislaved, när det inlägget var klart och jag gick ut igen så hade Balbesökarna börjat gå upp längs med gågatan. De blev avsläppta i början av gågatan för att sedan gå två och två i väldigt långsamt tempo upp längs med gågatan, samtidigt som de blev fotograferade. Därefter väntade vid slutet av gågatan deras limousine eller någon annan lyxig bil, inhyrd för det här tillfället, för att plocka upp dem igen för vidare färd till Hestra där Balen skulle hållas.

Det som slog mig när jag tittade på det var hur tysta alla var som tittade på, de pratade knappt och om de pratade var de väldigt tysta. För mig upplevde jag det som väldigt konstigt med tystnade tillsammans med de unga tjejerna och killarna som gick upp längs med gågatan och blev granskade. Någon feststämning kände jag inte att det var, kan det därmed varit för föräldrarna de gjorde det? Så att de kan vara stolta över och visa upp för alla andra hur stilig deras dotter är eller hur fin deras son är. De kanske skulle de haft en blåsorkester som spelade samtidigt, så det blev lite mer högtidligt, eller en utropare som ropade parens namn och berättade hur duktiga de är i skolan eller på någon sport! Det skulle kunna låta så här: ”Här har vi Lisa och Kalle, Lisa är aktiv i Scouterna och hennes favoritämne är matematik och fysik, Kalle brinner för samhällsfrågor och hans ska studera till socionom.”

Väl uppe för gågatan som sluttar en hel del uppåt, väntade deras inhyrda bil med chaufför och där hade de även ett filmteam som förevigade hela tillställningen. Så att om någon i släkten, mot förmodan, missade det här tillfället så finns det även på film för att visas på nästa släktträff.

Jag pratade även med tjejen på turistinformationen om det här, för jag var så faschinerad över det. Hon sa att hon hade också gått på Balen och gått upp för gågatan. Hennes kommentar var att det hade kännts lite konstigt att gå där, men hon vande sig vid det efter ett tag. Hon hade gått i slutet så då var det inte lika mycket folk kvar, för vissa står där för att bara kolla på en av alla som går på Balen.

Själv orkade jag inte heller stanna kvar tills alla hade gått, så jag trängde mig igenom folkmassan och den snitslade banan för att cykla ut ur Gislaved. Nu sitter jag vid en badstrand intill en sjö utanför Gislaved och funderar över vad jag upplevt idag.

IMG_1395
IMG_1401

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *