Cykeltips, filkontroll

Nu har vi fått snö i Malmö och även om det är lite halare nu så är det inte så farligt jobbigt med snö. Det största problemet är att snön gör att körfältet blir smalare och ibland så försvinner cykelfilen helt under snön som skottas bort från bilvägen.

Vintercykling Malmö

En av Malmös cykelvägar, tyvärr inte plogad men det gör inte så mycket när det är så lite snö.

 

Det är lite jobbigt att det blir mindre plats, eftersom det verkar vara väldigt jobbigt för en bilist att ligga bakom en cyklist och därför bara måste de köra om. Mer om det kan man läsa i mitt inlägg om att bilister är egoister. Bilister verkar heller inte ha samma uppfattning om vilket utrymme som är lämpligt att ge en cyklist när man kör om. Vilket resulterar i att min cykel riskerar repa lacken på deras fina bilar.

En lösning på det här problemet finns dock, istället för att cykla ute vid vägrenen när det är för trångt för att bilister säkert ska kunna köra om. Kan man istället idka något som kallas för ”lane control” eller rakt översatt till det mindre fräcka uttrycket på svenska: filkontroll.

Filkontroll innebär att istället för att ligga ute vid kanten på vägen så tar man plats och lägger sig i mitten av filen för att signalera tydligt att man behöver utrymmet och bilen inte kan köra om. Det kan bero på att vägen är dålig, parkerade bilar, att man ska svänga vänster vid nästa korsning eller bara att det är trångt. Även om det här troligen leder till mycket irritation bland bilisterna, för att det möjligtvis tar dem några sekunder längre tid att komma fram till sitt mål. Rekommenderar jag att göra det och när man har kommit över den mentala spärren över att blockera bilisterna i några sekunder så känns det mycket bättre. Om man inte slöcyklar brukar man ändå komma ifatt de bilister som kör om en vid nästa trafikljus.

För om man ska vara ärlig så är cyklisters säkerhet bra mycket viktigare än huruvida en bilist kommer fram 08:02:10 eller 08:02:13 till jobbet.

Ett annat bra tips när bilisterna kör lite för fort är att låtsas vingla till lite så att det ser ut som om man inte har riktigt kontroll över cykeln. Då saktar de ner och ger en utrymme, fast lyckan är väldigt kort då bilisterna kort efter åter kör för snabbt och ger en för lite utrymme.

Vad tycker ni om filkontroll är det något som ni använder er av eller blir irriterad över att cyklister använder?

Det här inlägget postades i Cykling. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Cykeltips, filkontroll

  1. Lars skriver:

    Det händer att jag lägger mig mitt i filen. T.ex. för att förhindra omkörning på olämpliga ställen (speciellt i en kurva med skymd sikt nära där jag bor), strax innan jag ska svänga vänster och när jag väntar vid trafikljus. Det är dock direkt olagligt att göra så i Sverige. Man ska alltid hålla sig så långt åt höger som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *