Bilfri dag i Vaxholm

Hälsobacken är en av vägarna in till centrum i Helsingborg, här går vägen genom en lummig ravin med rhododendor och jättefina träd. I den här jättefina ravinen är det även en 4-filig väg med högt trafiktempo och utan några övergångsställe i ravinen.

Hälsovägen Helsingborg

Som gående har man här ganska dålig sikt eftersom vägen svänger som i ett S, vilket gör att det är lite obehagligt att gå över. Man ser inte tydligt om det kommer någon bil och det är en  bred väg att korsa.

Men efter att ha läst den här artikeln som handlar om att skapa bilfria dagar i Stockholm, efter inspiration av den bilfria dagen som Obama ordnade så fint. Tack Obama!

Kom jag att tänka på när de utförde vägarbete i Helsingborg och stängde av Hälsobacken för biltrafik, det var bara kollektivtrafik som fick köra där. För mig som bodde precis intill och relativt ofta gick ner till centrum var det en fantastisk lättnad. (ja det är sant, jag cyklar inte alltid) Det var som om en massa stress släppte från en, pulsen gick ner, man kände sig mer tillfreds med tillvaron och kunde prata med sina vänner utan att behöva höja rösten.  Det var jätteskönt för oss som inte sitter i en bil att kunna njuta av Hälsobackens parkmiljö utan störande buller och avgaser.

Därför tycker jag det låter som en jättebra idé att införa bilfria dagar, fast jag är lite rädd för att de ska göra det som ett jippo. Som Vaxholms bilfria dag, eller dag vet jag inte. Det är mellan 8-18 som biltrafiken är avstängd. Där det primära argumentet i realiteten inte verkar vara att ifrågasätta bilismen, utan istället att främja handeln i området genom att förlänga turistsäsongen. Den bilfria gatan är på den hisnande längden av 110 meter (om jag mätt rätt i Google maps). Det här klingar faktiskt väldigt dåligt i mina öron när jag börjar titta lite på det… 110 meter? De har alltså tagit en vanlig marknad och tryckt in lite miljövänliga aktiviteter för att kunna få kalla det för Bilfri dag eftersom det är i ropet att vara miljövänlig. Jaja nu kanske jag spekulerar lite väl mycket, så jag släpper det.

Istället för en bilfri marknad borde det införas bilfria dagar där gaturummet bara lämnades över till de som bor där, låt de göra vad de vill med sina gator, t ex kan barnen leka på gatan utan att föräldrarna behöver vara oroliga för att de ska repa lacken på bilarna eller bli ihjälkörda. De kan ställa upp långbord på gatan och bjuda in till knytkalas eller bara njuta av tystnaden som kommer med att slippa biltrafiken.

Här har vi gatan som de kommer göra bilfri i Vaxholm under 10h en lördag, det är en smal enkelriktad gata på 110 meter… Nä bättre kan ni Vaxholm!

Hamngatan Vaxholm

 

Det här inlägget postades i Bilism, Stadsplanering, Trafikmaktordningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *