Årskrönika 2013 – ett år fritt från punkteringar

Precis som kungafamiljen  ska jag också presentera en årskrönika för 2013… dock utan korvstoppning. Liksom att Kungafamiljens år har varit händelserikt med prinsessbröllop och ny baby på väg har även mitt år varit händelserikt.

Jag har för första gången spräckt den lite magiska gränsen på 10 000 km på ett år, vilket jag är ganska stolt över. Ytterligare en cykel har jag skaffat mig och den här bloggen har blivit mycket aktivare med inlägg även när jag inte är ute på vägarna och upptäcker världen. Därför har även bloggen bytt namn under året för att mer passa bloggens lite nya inriktning.

Dessutom har jag trots över 10 000 km på cykeln inte fått en enda punktering under hela året och då har jag cyklat ca 8500km med det bakdäcket som sitter på min touringcykel just nu. Jag är väldigt förvånad över att jag inte fått några punkteringar.

Glassätning i Stockholm

Nordkap 2013

Årets cykeltur gick till Nordkap, det var en stundvis jobbig tur med mycket regn och långa dagar. När jag var tillbaka i Malmö efter 69 dagar hade jag spenderat ca 345h på cykeln och avverkat 6279 km, vilket blir ett snitt på 91 km om dagen. Det är en tur som jag verkligen kan rekommendera, det är otroligt fint att få se hela Sverige och stora delar av Norge från cykeln. Fick träffa en hel del trevliga människor på vägen så som två galna finnar som bjöd mig på alldeles för mycket alkohol och Erica med vänner i Skellefteå som förgyllde min tillvaro där när jag vilade upp mig på Trästockfestivalen.Nordkap 2013

Väl hemma från mitt äventyr möttes jag av den här lappen, under sommaren när jag var ute hade jag lånat ut lägenheten till en asylsökande och hennes dotter. Lappen är skriven av Emelie och Erika från Asylgruppen i Malmö, som tog hand om allt praktiskt kring lägenheten när jag var borta.

Jag gillade att komma hem till min lägenhet och känna att den hade varit till nytta istället för att bara stå tom. Det var även trevligt att hitta teckningar ritade av dottern i lägenheten, när jag kom hem stod det även en stor skål med röda vinbär i kylen som jag gjorde paj på.

Aktivism

Första dagen på min resa till Nordkap övernattade jag hos mina föräldrar, där jag skrev ett kritiskt inlägg om grindar som blockerade cykelbanorna in till bostadsområdet. Dagen efter när jag lämnat Helsingborg kom jag på att jag kunde ju öppna dem själva med en nyckel som finns på Biltema… under min 10 veckor långa resa hade jag kvar det i huvudet och väl tillbaka i Helsingborg öppnade jag grinden.

Tyvärr är grinden stängd igen, även om mina föräldrar öppnat den flera gånger så stängs den igen. Det är uppenbarligen så att de boende på Alnarpsgatan i Helsingborg ser en större fara i cyklister än bilar…

Alnarpsgatan, Helsingborg

Ut till parkeringen är grinden öppen, så att man slipper stiga ur bilden för att köra in bland husen där barnen leker.

Fast man kan inte lyckas alltid… livet är fullt av misslyckanden. Men positiva saker finns här i världen också, t ex att jag under året har lyckats med en aktion. Det var cykelbutiken på gatan där jag bor, som inte hade någon cykelställ utanför butiken. Däremot hade de väldigt många bilparkeringar, vad man nu ska ha dem till utanför en cykelaffär? Vill man inte att folk ska cykla? Här kan man läsa mer om den aktionen. Cykelstället står fortfarande kvar på platsen där jag ställde det och det glädjer mig varje gång jag ser en cykel som står i stället.

Nästa år

Att bara blicka bakåt på det gångna året tycker jag är tråkigt… därför tänker jag blicka framåt också. Någon längre cykeltur har jag ännu inte planerat in, kanske blir det ett lugnare år med bara en lite kort tur till Malmö-Stockholm-Lysekil-Malmö funderar jag på och på vägen besöka vänner. Men jag får se vad som händer, nyårslöften har jag aldrig gillat, för de bryter man ändå.
Ser även fram emot många trevliga cykelträningar tillsammans med Cykelklubben Avanti som jag började cykla med under 2013.  I klubben har vi även börjat fundera på att arrangera något cykellopp, givetvis utan deltagaravgift så som Folkets Ringsjön Runt. Vad vi kommer göra får bli en överraskning, men för att få veta kan man antigen följa min blogg eller Avantis Facebook-sida.

Det kan också bli lite mer cykelaktivism så som jag gjort under året, men har ännu inga bra idéer, även om jag hade haft det hade jag inte berättat det nu. Det får komma som en överraskning sen!

Nu ska jag snart ge mig iväg på årets sista cykeltur till nyårsfesten, får hoppas jag inte får någon punktering nu när jag skrutit om att jag inte fått någon punktering på hela året.

 

Gott nytt år och hoppas ni alla får ett fantastiskt cykelår 2014!

Funderar i soffan

Det här inlägget postades i Cykling. Bokmärk permalänken.