Swebus+cyklar=sant

En sak som irriterat både mig och cyklister man träffar längs med vägarna är att Sverige är ett av få länder där det är mer eller mindre omöjligt att få med sig en cykel i kollektivtrafiken. SJ är det totalstopp för cyklar, om man inte smusslar med den genom att skruva isär den och förpacka den så att det inte syns att det är en cykel. Bussar har det varit stopp på också, förutom då om man skickar den med bussgods, vilket kostar mycket och dessutom tar det lång tid så det fungerar inte om man vill ta bussen en tråkig bit av sin resa.

Det enda alternativet som jag känner till om man vill åka kollektivtrafik med sin cykel är antigen pendeltågen i Stockholms Län eller Öresundstågen som tar en till Göteborg, Kalmar eller Karlskoga från Malmö. Men att försöka lappa ihop en tur upp till de norra delarna av Sverige med de alternativen är ganska knepigt…

Men nu har Swebus lyssnat på sina kunder och numera kan man ta med cykeln på Swebus. Jag tycker det här är fantastiskt bra, för nu kan man få med sig sin cykel utan att behöva flyga för dyra pengar eller skicka den med bussgods. Så en stor eloge till Swebus att ni nu har lyckats göra det som i alla andra länder jag cyklat i varit en självklarhet.

Fast en nackdel är att Swebus kräver att man monterar ner cykeln och förpackar den i en kartong eller plastsäck. Det är något som jag inte har behövt göra i varken USA, Nya Zealand eller Island.

Inför bussturen

Ett tips inför er cykelsemester om ni ska åka buss eller flyga med cykeln är att gå till närmsta cykelaffär och fråga om ni kan få en kartong till cykeln. Det brukar aldrig vara några problem men däremot bör ni gå dit med någon dags framförhållning, så att de inte råkar ha tomt på kartonger just när ni behöver en.

Tips på trevliga turer som ni kan göra med hjälp av Swebus nästa sommar kommer jag tipsa om när det börjar närma sig nästa sommar.

Nya Zealand minneskort 5 192

Hade ingen bild från när jag åkt buss med cykeln… här kommer istället en bild inför min hemresa från Nya Zealand.

 

Det här inlägget postades i Reseplanering, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *