Plato hyllar: cykelvägar, beckolja och lastbilschaufförer

Postad 20 juni 2013

Nu är det dags för mig att hylla lite saker… för man ska ju inte bara klaga som i inlägget jag skrev i början av den här cykelturen. Dessutom är jag ju med om bra saker när jag är ute också… en väldigt massa, men allt kan man inte skriva om. Så här kommer tre stycken trevliga saker.

Cykelvägen mellan Ulricehamn och Falköping

Jag är lite kluven till att göra om gamla järnvägar till cykelvägar, eftersom järnvägar behövs och är ett mycket bättre sätt att transportera både saker och människor. Men samtidigt är cykel nog världens bästa transportmedel… (kanske ska skriva ett inlägg framöver om varför det är så)

Många gånger när de gör om järnvägar till cykelvägar så är dels skyltningen ganska dålig så det är svårt att följa cykelvägen när den går igenom samhällen och hus har byggts där spåret tidigare gick. Sedan har de vid varje korsning mellan cykelvägen och bilvägar valt att placera bommar så att man dels måste bromsa in kraftigt samt om man har lite packning på cykeln blir det svårt att komma igenom. Istället borde de bygga farthinder för bilarna så de behöver bromsa in.

Mellan Falköping och Ulricehamn har de valt att placera bommar, men med tillräckligt stort avstånd mellan dessa så att man kan rulla igenom och istället för att bromsa räcker det med att man rullar fram och då hinner man även kolla så att det inte kommer någon bil. Därmed får man en mycket jämnare cykling och slipper bromsa. Skyltningen är även väldigt bra med tydliga markeringar över vart man ska cykla och dessutom med avstånden utsatta.

Så cyklar ni igenom dessa trakterna kan jag rekommendera den här cykelvägen på ca 50km. Inte nog med att den är bra planerad, miljön den går igenom är dessutom väldigt fin och avståndet till den stora vägen är hela tiden stort så man märker inte den. Det var även gott om platser där man kunde pausa. Fler cykelvägar av den här eller bättre kvalité hade jag gillat!

Ulricehamn

Gammalt järnvägsspår

Beck-olja

De senaste dagarna har jag haft det ganska segt på kvällarna, när jag försökt sitta ute vid någon fin sjö har myggen ätit upp mig. Eller åtminstone varit väldigt närgångna, jag har inte så mycket emot att de biter mig. Det är inte hela världen och det kliar inte så mycket. Däremot tycker jag det är grymt jobbigt när myggen ska flygga mitt framför ögonen hela tiden.

Därför köpte jag en flaska Beck-olja efter att ha rådfrågat de som bor här uppe. Den här oljan har gjort tillvaron väldigt mycket enklare för mig, innan kunde jag knappt sitta ute på kvällen utan att jag blev helt sönderstressad av alla myggen i ansiktet. Nu orkade jag säkert sitta utomhus i åtminstone två timmar innan de började bli jobbiga.

Dessutom luktar den gott också, eller de båda som jag rådfrågat sa att den luktar skarpt. Vilket den gör, men den luktar kåd/tall. Det är en lukt som jag kan leva med och har inget emot att lukta, bra mycket bättre än svett som jag luktar i vanliga fall när jag är ute.

Så ska ni åka till områden med mycket mygg, köp er en flaska Beck-olja. Så kommer ni både vara myggfria och lukat skog!

Lastbilschaufförer i norrland

Den här sista hyllningen för idag är kanske lite otippad. För ofta när jag blir varnad för olika vägar och när trafik överlag diskuteras så verkar det som om folk mäter hur dålig en väg är för cykling genom antalet lastbilar på vägen.

Men för min del har jag nu märkt att längs med Inlandsvägen (Filipstad-Storuman) så är det inte lastbilarna som är problemet. Det är andra motorfordon som ställer till med mycket farligare situationer (det kan nog bli en ”Plato lackar ur” av det ämnet framöver). Lastbilarna här ger mig utrymmme och är bereddda på att sakta ner om de behöver göra det. Sedan Filipstad har jag bara en lastbil som kanske var lite väl nära och hade lite för hög hastighet när den passerade mig. Det att jämföra med att andra motorfordon gör det flera gånger per dag.

Jag är främst imponerad över det eftersom det inte är helt lätt att bromsa och sedan få upp farten igen med en lastbil. Det är mycket tryggare för mig att bli omkörd av en lastbil här än andra fordon, eftersom med lastbilar vet jag om att de ger mig utrymme och finns inte utrymmet så saktar de ner.

Så båda tummarna upp för lastbilschaufförerna längs med Inlandsvägen!

Det här inlägget postades i Cykling, Nordkap 2013, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *