Passkontroll

Postad 25 juni 2012

Idag har jag varit med om USAs nitiska passkontroll… och då inte i New York där de nog är vana vid att det kommer konstiga cyklister som ska cykla genom USA eller annat löst folk.

I Port Huron är de nog inte så vana vid det.

För att ta sig över gränsen mellan Canada och USA måste man åka bil. Tidigare hade de en cykel/gångväg över. Men de har tagit bort den till fördel för en extra fil på bron. Så det nu är 3st filer i varje riktning.

Därför var jag tvungen att bli körd över till USAs passkontroll av en tulltjänsteman från Kanada. Jag blev körd av en trevlig dam som var väldigt avslappnad, det märktes på henne att hon var ganska trött på gränspolisen i USA, över att de var så överdrivet nitiska och auktoritära. Innan vi åkte sa hon till mig att jag måste ha alla papperna redo, eftersom de gillar inte att vänta.

När vi kom över bron så hade hon fått instruktionerna att hon skulle parkera utanför kontoret vid passkontrollen och vänta där tills det kom någon för att hjälpa oss. Vi skulle absolut inte gå ut ur bilen. Hon fick absolut inte lämna av mig där, för om jag inte fick komma in i USA så var det hennes ansvar att jag kom tillbaka.

Hur den här överlämningen ska fungera verkar också ändras för varje gång som hon kör någon över bron. Tidigare har hon kunnat parkera bilen längre bort för att sedan följa personen till passkontrollen.

När vi satt i bilen och väntade på passkontrollen, snackade vi skit om USAs gränskontroll… det hela började med att jag påpekade att där är många övervakningskameror här, jag fick det till åtminstone 5st per passkontrollstation där bilarna kontrollerades. Oh yes, they see everyting you do here var hennes svar…

Vi fick prata lite tyst så att de inte skulle råka höra oss, hon sa även att Kanada är inte lika nitiska vid sina gränskontroller. Jag kontrade med att, ja Kanada har ju en lite bättre utrikespolitik så ni behöver inte vara så oroliga. Då bara log hon tillbaka 🙂

När vi suttit där i 5 minuter så fick jag visa pass för en tjej, direkt när hon hade tagit emot passet och gick till sitt bås sa min chaufför ”she has no clue”.

Vilket stämde… för hon började direkt ringa in till kontoret. Sen kom det ut en Texas Ranger typ med pistol och det såg ut som om han gick och bar på en osynlig TV, en tjock-TV.

Han tog mitt pass, och sa att jag kunde lasta av cykeln från bilen och sen komma in. Samt två gånger påminde han mig om att han har mitt pass, underförstått att jag inte skulle sticka.

Därefter fick jag gå in och vänta, medan han och några kollegor kolla mitt pass. Kollade stämplarna i passet, kom tillbaka för att fråga vart jag skulle flyga hem ifrån. Gick tillbaka till sina kollegor och diskuterade… för att slutligen komma tillbaka och meddela att jag fick passera.

Under tiden som jag stod och väntade tittade jag på de som jobbade där, det var endast män och det såg ut som om alla gick omkring och bar på en tjock-TV i skiftande storlek… dessutom bar samtliga vapen.

Väl ute lastade jag på cykeln och började sakta rulla ut från området för att se åt vilket håll jag skulle cykla för att jag kom av motorvägen. Då stod där en passkontrollant bakom huset, som stoppade mig. Han tyckte väll att jag betedde mig konstigt eller något. Han litade inte på att jag hade blivit kontrollerad och fick därför beskriva vem som kontrollerat mitt pass.

Till slut gick det bra och jag fick cykla vidare…

det som var intressantast under hela den här cirkusen var hur hårda, kalla och formella de var mot en när de kontrollerade en. För att sedan när de väl godkänt en kunde man faktiskt prata med dem och de var ganska trevliga. De hjälpte mig även med vilken väg jag skulle ta, samt var det fanns hotell. Hade jag varit på lite mer snackhumör så hade jag säkert kunnat stå kvar där en stund och snacka lite skit med dem. Nu när jag var godkänd.

Men det var ganska skönt när det var avklarat och få komma därifrån, för jag blir ganska nervös av så många personer med vapen runt en. Som dessutom kan bestämma om man ska få komma in i landet eller ej.

ps, av förklarliga själv så har jag tyvärr inga bilder på passkontrollanterna…

Det här inlägget postades i Resor, USA 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *