Obamas sjukvårdsreform

Postad 2 september 2012

Under mina månader i USA har jag många gånger diskuterat hur sjukvården fungerar i USA och Sverige. För det mesta har de jag träffat tagit upp ämnet och frågat hur sjukvården fungerar i Sverige. En bidragen orsak till att så många diskuterat det med mig kan vara dels att många är oroade över deras situation eller att de kan bli utan försäkring om de blir av med jobbet. Samt just nu är det mycket diskussioner angående Obamas sjukvårdsreform.

Här är några exempel på de jag pratat med under resans gång:

Pickel Hill i Binghamton: Pratade med en tjej som sov där samma natt, hon hade troligen gått in i väggen på grund av för mycket jobbande och studerane under våren. Nu var hon väldigt orolig för om hon behövde besöka en läkare skulle hon inte ha råd med det, när hon varit sjuk i våras hade det kostat henne 1000 dollar. Eftersom hon inte hade någon sjukvårdsförsäkring.

Tally Lake: Träffade två familjer där, fruarna började fråga hur sjukvården i Sverige fungerar. Det tycket att skattefinansierad sjukvård som i Sverige lät som en bra modell. När jag pratade med dem upplevde jag att de var oroliga över sjukvården och hur det kommer fungera för dem. De hade heller inte riktigt förstått hur Obamas sjukvårdsreform fungerar.

Swan Lake: Vid Swan Lake blev jag bjuden på mat av en jättetrevlig familj med tre barn. Frun i familjen tog upp sjukvårdsfrågan, nog mycket eftersom en av deras barn nyligen hade fått diabetes och därför behövde mycket mer sjukvård och mediciner.

Båda hade inte sjukvårdsförsäkring genom jobbet, de var glada över att de hade rätt till medicaid. Annars hade de haft det svårt att betala medicinerna till deras son med diabetes. http://en.wikipedia.org/wiki/Medicaid

Medicaid är ett statligt sjukvårdsprogam för fattiga och låginkomsttagare, men endast fattigdom räcker inte för att kvalificeras till stöd. Vad mer som krävs skiftar beroende på vilken stat du befinner dig i, även om grunderna är desamma för alla stater.

Casey och Ryan: Casey berättade att för vissa är begreppet fri sjukvård eller public healthcare så långt från deras åsikter så att de skulle aldrig kunna acceptera det. Det är som om USA skulle bli en kommuniststat för dem. Det förknippas med ett samhälle med värderingar som de inte vill att USA ska ha.

Ett annat vanligt argument som folk har nämnt är att USA är ett för stort land för att kunna ha allmän sjukvård. Det skulle bli för svårt att hantera ett sånt system.

Jag är inte helt övertygad, för som det är nu finns det ett antal olika program som man kan få sjukvård genom. Beroende på vilka förutsättningar man har, samtidigt som reglerna kan skifta beroende på vilken stat man bor i. Kan det bli svårare att hantera?

Obamacare

Obamas sjukvårdsprogram Obamacare heter egentligen Patient Protection and Affordable Care Act är den största förändringen av sjukvården i USA sedan Medicaid och Medicare infördes 1965. http://en.wikipedia.org/wiki/Patient_Protection_and_Affordable_Care_Act

Målet med förändringen är att minska antalet utan försäkring, genom ett antal incitament få medborgarna att teckna sjukvårdsförsäkring, så som subventioner, skatterabatter och avgifter för både anställda och arbetsgivare. Akten kräver också att försäkringsbolagen ska försäkra alla till samma avgift oavsett kön eller hälsostatus. Hur det här praktiskt kommer fungerar har jag inte full koll på, men min upplevelse av det jag läst är att det är ett ganska komplicerad modell, där det är svårt att förstå alla regler.

Konflikten i den amerikanska modellen är att en stor del av USAs kultur och identitet bygger på att alla ska vara fria att välja själva. För att upprätthålla myten om att USA är möjligheternas och frihetens land. Men samtidigt är det svårt att motivera att ca 16% av befolkningen är utan försäkring i ett av världens rikaste länder. http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_the_United_States

Nu skapar de ett system som blir fortsätter vara rörigt och där de fattiga fortfarande inte kommer ha råd med en försäkring, när de istället hade kunnat genomföra en ordentlig sjukvårdsreform och skapat ett system med skattefinansierad sjukvård som alla har rätt till.

Men då hade många här blivit livrädda för att USA skulle förvandlas till ett socialistisk land.

Har tyvärr inga bilder på sjukhus eller liknande, så ni får den här bilden istället…

Här är även en intressant artikel om situationen i USA…

http://www.sydsvenskan.se/varlden/i-taltlagret-goms-usa-s–smutsiga-hemlighet-

Det här inlägget postades i Resor, USA 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *