Jag träffade en Cowboy

Postad 6 augusti 2012

Efter den upprörda damen som ville stämma mig och kalla på polis stannade jag på en camping 10 miles från Challis för natten. Det var en liten spartansk camping som låg längs med Salmon River. Den här kvällen var det bara jag som hade slagit läger där.

I skymningen kör det in en kille i pickup för att gå på toaletten. Efteråt börjar vi prata, är man ensam på en camping så får man ju passa på när det finns någon att prata med.

Utav någon anledning som jag inte riktigt förstår, så höll han i en revolver när vi började prata. Inte på något sätt aggressivt, utan han bara höll om den över kroppen på revolver. Man blir ju lite fundersam, varför han går omkring med en revolver i handen när han varit på toaletten… Men det är kanske så man gör i USA?

Vi snackade lite strunt, pratade om röken som låg över bergen på andra sidan vägen. Jag berättade om min resa och mina tankar omkring den. Att jag ville träffa människorna som bor här och det är inte landskapet i sig som är intressant. Han berättade att han hade cyklat som liten, men sen började han rida istället. Idag hade han varit ute och flyttat på en flock hästar från ena sidan dalen till den andra. Så han hade på sig stövlar med sporrar, jeans, shorta och cowboyhat, så utan att överdriva så har jag numera träffat en äkta cowboy. Även ifall han den här dagen hade föst hästar istället för kor.

Därefter kom vi in på vapen och jag berättade att jag aldrig hade skjutit någon gång och det var något jag funderat på att jag vill prova nu när jag är i USA.

Då lös hans ögon upp! ”Do you want to try it? We can try it now”

Jag blev lite fundersam, inte kan man börja skjuta med vapen mitt på en campingplats? Dessutom lite nervös, för även om jag velat prova på det eftersom jag är i USA så gillar jag inte vapen. Men han var redan på väg till sin pickup för att plocka fram revolvern igen, som han lagt undan efter att vi pratat en stund. Samt började fundera på vad vi skulle skjuta på, valet föll på ett träd några meter bort.

Först fick jag en lektion i hur revolvern fungerade, när jag tyckte den var lite för stor så sa han bara ”it´s just a twentytwo” vilket inte gjorde mig något klokare. Revolvern var av typen att man måste spänna hanen, innan man kunde skjuta. Till skillnad mot om hanen spänns av att man trycker på avtryckaren. De har två olika namn, som jag missade namnen på.

Först visade han med ett skott mot trädet, därefter var det min tur. Jag missade trädet tror jag… för det blev inget märke och även om jag träffat hade det nog inte blivit något märke som synts. För han hade rätt, den var inte så farligt kraftig. Jag fick även prova att skjuta prick mot en ölburk, den träffade jag inte med revolvern.

Därefter tog han fram ett gevär med kommentaren ”This one will you like”… visade mig hur man laddade den och hur jag skulle gå ner på knä för att kunna hålla geväret stabilt. Geväret hade även kikarsikte, så den här gången missade jag inte burken som stod 10 yards (ca 9 meter) ifrån mig…

Dock missade han att berätta att jag inte skulle hålla huvudet så nära sikte… så rekylen från geväret gjorde att jag slog siktet i huvudet mellan ögonen. Så nu har jag ett litet sår mellan ögonen.

Efter skjutandet så hängde vi lite vid hans pickup, pratade lite och så bjöd han på en iskall öl som han hade med sig på flaket. Amerikaner verkar ju ha någon speciell förälskelse till kylarväskor och iskall dryck. Han drack Keystone Light, och för att vara en ljus lager måste jag säga att den var god.

Sen tackade jag för att han visat mig och han körde hem. Den kvällen hade jag ganska svårt att somna för jag var ganska uppspelt, vanligtvis händer det inte så här mycket på en dag i en cyklist tillvaro på vägarna. Den här dagen hade jag både blivit utskälld för en struntsak och skjutit för första gången.

USA cykelsemester 035

Här har vi killen som visade mig hur man skjuter… det var min idé att han skulle ha ciggen i munnen. För han ser tuffare ut då och bilden blir snyggare.

USA cykelsemester 040

Här är såret efter gevärets rekyl…

USA cykelsemester 041

Här har vi tomhylsorna… jag tog dem som souvenirer. Han erbjöd mig även en skarp patron till revolvern. Men jag tror inte att tullen hade varit jätteglad om jag tagit med mig den hem.

Det här inlägget postades i Resor, USA 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *