Efter Nordkap

Postad 8 juli 2013

Nu sitter jag på en rastplats utanför Oderfjord och har öppnat ölen jag köpte i Honningsvåg för att fira att jag hade nått till Nordkapp. Det blev en Hesjeöl från Haandbryggeriet i Drammen, de kallar ölen för ”Norwegian harvest ale”.

Efter Nordkapp och ölinköpet i Honningsvåg cyklade stannade jag för dagen på en rastplats precis intill tunneln in till fastlandet. Redan på vägen ut hade jag spanat in rastplatsen, eftersom de hade fina toaletter och gott om utrymme för att sätta upp tältet. Dessutom fanns där ett litet tak som man kunde sitta under vid regn.

Väl där träffade jag några från Polen som var här uppe för att tjäna pengar genom att sälja T-shirts och muggar med Nordkapp-tryck på. De hade tillgång till tryckningsmaskin och hade därför valt att trycka upp en massa t-shirts och muggar med Norgemotiv. Som de nu försökte sälja här i Norge. Jag blev inte speciellt imponerad över hur många de lyckades sälja per dag, men de var relativt nöjda. Troligen främst för att de får så mycket mer betalt för en T-shirt här i Norge jämfört med om de skulle sälja den i Polen. Vi satt där i solen och pratade med en kille som var ute på en två veckors vandring och hade det allmänt gött eftersom det inte blåste och solen sken.

Helt plötsligt började det dock blåsa, från att ha varit näst intill vindstilla blåste det upp till storm på bara en minut. Plötsligt var det svårt att stå rakt upp i blåsten och det var inte så behagligt och trevligt längre. En av polackerna hade även gett sig upp på en promenad upp i bergen en timme tidigare, utan att berätta vart han skulle gå. Så vi blev lite oroliga för honom, hur han skulle ta sig ner från bergen när vi samtidigt hade det jobbigt att bara kunna stå rakt upp ute i blåsten. Till slut kom han ner från berget med ett leende på läpparna och en snöboll i handen…

Därefter hade vi filmkväll i deras bil, vi kollade på någon aktionfilm som jag inte har någon aning om vad den heter. Jag blev även erbjuden att sova i deras bagage om jag inte kunde få upp tältet. Dock avböjde jag eftersom jag inte hade kunnat sträcka ut mig raklång då. Istället fick det bli att sätta upp tältet så i lä av huset med toaletterna. Det fungerade bra och jag kunde sova, vid sju på morgonen dagen efter slutade det regna och blåsa. Enligt väderleksrapporten skulle det ha fortsatt att blåsa under hela lördagen.

Det här snabba skiftet i vädret skrämde mig lite grann måste jag erkänna, för visst är jag beredd på att vädret kan ändra sig snabbt här. Men då hade jag bilden av att det innebär att det tar en timme från bra väder till dåligt. Här gick det på en minut och jag såg inga tecken på att det skulle komma. Hade jag varit ute på ett kalfjäll utan vatten i närheten hade det kunnat bli mycket jobbigare, eftersom jag då inte hade kunnat cykla vidare samtidigt som jag snabbt fått slut på vatten om jag hade behövt laga mat. Så nu var det skönt att jag istället kunde kolla på film tillsammans med tre från Polen i en bil på en parkering…

Men men, tillbaka till ölen jag dricker. Jag måste tyvärr göra er besvikna, den här ölen var inte så spännande. Eller den är ju god, men ganska slätstruken och lättdrucken. En bra öl, men inget som man kommer komma ihåg. Med andra ord är det lite av en besvikelse med tanke på att den kostade 69 norska kronor för en halvliter på Vinmonopolet.

IMG_1754

IMG_1757

Här är T-shirtförsäljarna från Polen…

IMG_1755

IMG_1764

Den här killen från Rumänien hade varit ute i tre år och rest, han visste inte hur länge han skulle fortsätta men han hade pengar för 2-3 månader till. Sen behövde han hitta ett jobb för att få ihop lite pengar.

IMG_1765

Här är ölen, som inte var så spännande…

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *