Skuggor från gatubelysning

Postad 15 oktober 2012

Ikväll har jag varit i Lund och jonglerat, efter att jag kommit hem från USA har jag försökt hinna med jongleringsträningen i Lund. Mycket för att få en anledning till att cykla till Lund…

Trots att det var lite kallt och fuktigt idag var det en trevlig tur med knappt någon vind. Det är nog speciellt när det flyter på och man inte behöver anstränga sig för mycket och det ändå går ganska snabbt när man cyklar.

På vägen hem i mörkret så studerade jag min skugga som susade fram längs med åkern. Den skapades av gatubelysningen som satt på andra sidan vägen och därför blev det långa skuggor på åkern intill mig. Då upplevde jag att ljuset omkring min skugga var ljusare och vitare än resten av den upplysta ytan… det blev nästa som en ”gloria” runt min skugga.

Min teori är att skuggan från mig förstärkte upplevelsen av ljusheten från gatubelysningen, gränskontrastfenomen kallade Goethe det för. Eller så bara inbillade jag mig det…

Men det var en fin kväll i alla fall!

hemmavid 003

Här är cykelvägen, det var inte här som fenomenet uppstod, utan lite närmre Lund… Ljuset vid horisonten är ljusföroreningar över Malmö.

Det här inlägget postades i Cykling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *