Saker du kan göra med en cykel

Nu i helgen har jag varit ute på en cykelweekend… tillsammans med en vän cyklade jag till Häckeberga och tältade. På vägen dit cyklade vi igenom Staffanstorp där jag kom över en lokal gratistidningen som skrivit en artikel om farthinder.  Vilket jag hade en tanke att skriva om här, men eftersom farthinder är ett väldigt tråkigt ämne för en söndagskväll spar jag det till en annan dag.

Häckeberga

Frukost i Häckeberga

Istället hittade jag en fin liten film som hade postats i gruppen Cyklistbubblan på Facebook. Filmen ger en massa bra tips på vad man kan göra med en cykel.

thiNgS YoU cAn Do wItH a biKe

Fast några väldigt viktiga saker har de inte med i den här filmen… som jag känner att jag vill lyfta fram. Eftersom det är starkt bidragande till att cykeln är så fantastiskt.

Så här kommer min kompletterande lista:

1. Man kan filosofera på en cykel.

Jag har spenderat väldigt många timmar på min cykel, cyklat i tre olika världsdelar och cyklat både korta och långa sträckor. I en massa olika sinnesstämningar, allt från glad, arg, ledsen till upprymd.

Men oavsett hur jag mår, är cyklingen ett bra sätt för mig att rensa mina tankar, det är något speciellt med att färdas lagom fort och känna vinden i ansiktet samtidigt som man rör på sig.

2. Man kan träffa nya människor.

Har du någon gång försökt flörta med bilisten bredvid dig i en bilkö? Eller småprata med personen intill i bilkön? Jag har inte testat, men tror det är ganska knepigt att genomföra om man sitter bakom ratten i en bil. (har någon testat får ni gärna berätta hur det gick i en kommentar till det här inlägget)

Däremot är det inte alls knepigt att göra det när man cyklar, att flörta eller småprata med andra cyklister eller gående. Det här tror jag är något som är otroligt viktigt för att skapa städer där vi trivs. För det är genom mötena med andra människor som vi kan skapa förståelse för varandra. Att skapa möten i staden är en viktig fråga och t ex Malmö Stad har genomfört en studie om det här, som heter Möten i Staden.

3. Man kan få vardagsmotion.

Det här är så fantastiskt bra, inte nog med att själen mår bättre av att cykla (åtminstone min) så mår även kroppen bättre av att cykla.

 

Och så en liten bubblare eller outsider… måste bara ha med den, även om den inte riktigt passar in.

4. Man har en ursäkt att raka benen.

Även om jag själv inte rakar benen, men för de killar eller tjejer som gärna rakar benen, oavsett vilken anledning man har till det. Och samtidigt umgås med en aning trångsynta människor som ifrågasätter det valet. Kan argumentera för rakade ben med att det är bättre när man cyklar att ha rakade ben, här kan ni läsa om varför det är så. För er som istället inte vill raka benen, även om andra anser att ni ska göra så.  Kan istället sätta punkt för vidare diskussioner genom att svara ”jag är inte så seriös cyklist”.

 

Har ni några fler tips på vad man kan göra med en cykel? Som jag eller filmen missat?

Det här inlägget postades i Cykling, Stadsplanering. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *