Öl i Finland

Postad 10 juli 2013

Idag har jag gjort ett besök på Finlands motsvarighet till Systembolaget, Alko. Där tog jag hjälp av expediten för att välja ut några bra öl som inte var lager. För något jag märkt när jag besökt systembolag ute på landsbygden i Sverige är att de är inte speciellt kunniga om öl, eller de där konstiga ölen har de inte så bra koll på. I deras värld finns det oftast bara öl (lager) eller konstig öl (all annan öl) så när man ska be om hjälp för att hitta de ölen som är lokala och intressanta är det viktigt att direkt styra bort dem från det de uppfattar som öl som folk dricker, vilket då är lager. Så att man inte går därifrån med en massa ljusa lager som smakar likadant allihopa.

Så var fallet här också, det var nära på ett par gånger att vi kom in på lageröl, och då var det dessutom någon gång en sån där extra stark på 8%. Men jag lyckades undvika dessa öl och gick därifrån med tre olika öl:

Huvila E.S.B från Malmgården Panimo Oy

Den här ölen bryggs på Malmgårdens slott, viket jag tycker är lite trevligt. Kanske en plats att cykla till sen när man blir äldre eftersom med ålder kommer jag börja tycka att gamla slott är intressant. Bryggeriet brygger 9 olika öl och en cider, de använder sig av spannmålet från gården som hör till slottet och deras öl är ofiltrerade.

Själva ölen jag provade är en ale av typen ”Extra special bitter”. Enligt hemsidan ska den ha en lång humlig och bitter eftersmak, tyvärr tycker jag den där humlen försvinner och det blir mest bara blaskigt som en lager med en bitter eftersmak. Alltså hade det kunnat vara bättre och det är synd för det är en snygg flaska och jag gillar att de använder lokalt odlat spannmål till ölen.
Huvila

Porter från Sinebrychoff

Den här ölen kommer från Sinebrychoff som ägs av Carlsberg, så jag tänker inte lägga ner någon tid på att beskriva bryggeriet. Är lite besviken över att jag råkade få tag på den här ölen från ett stort multinationellt företag, jag kanske missade någon annan öl där från något mindre bryggeri på grund av det.

Ölen har en tydlig bränd smak, den är god men den lyfter aldrig riktigt. Det är väl lite så när den är massproducerad som den här troligen är. Det blir helt okej men aldrig riktigt bra. Den är lite vattnig i smaken.

Så jag kan väl sammanfatta att det här är en öl som ni kan prova om ni är sugna på en porter och där inte finns något annat alternativ som ni vet om är bra.

Porter från Finland

Marsalkka Savu från Saimann Juomatehdas

Det här bryggeriet har en jättefin hemsida på finska, så jag kan inte berätta något överhuvudtaget om det här bryggeriet. Googla på deras namn så hittar ni sidan.

Ölen jag fått tag på är en rököl, så den ska smaka rökigt… men jag är inte övertygad, eller nä den här var inte god. Den smakar inte direkt rökigt, utan mer beskt och något konstigt lite metalisk smak. Den här ölen häller jag nog ut, för den var inte alls god. Den blir inte heller godare efter ett par klunkar.

Marsalkka Savu

Sammanfattning

Ja det här var lite av en besvikelse, portern var nog den ölen som var trevligast. Även om Huvila också är en öl som jag inte hade tackat nej till om jag blivit bjuden på en. Men Marsalkka Savu slipper jag gärna prova igen. Utifrån öldrickarperspektivet är den här resan en stor besvikelse än så länge, speciellt om man jämför med min förra tur till USA där jag bara i Grand Rapids på två dagar han prova fler öl än på hela den här resan och dessutom var samtliga bra.

Det här inlägget postades i Nordkap 2013, Öldagboken, Resor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *