Måla din egen cykelfil!

Får att få fler att cykla behövs det bättre cykelinfrastruktur, det är troligen de flesta överens om. Tyvärr så får cyklister inte det utrymme som behövs utan måste trängas på det utrymmet som blir över efter bilismens framfart. I Malmö som ändå klassas som en av världens bästa cykelstäder, med en nionde plats enligt The Copenhagenize Index 2013. Finns det ändå många gator som saknar cykelvägar och ska man följa cykelvägarna genom staden blir det ofta krångligt och med många omvägar. Så som det är i många andra städer i Sverige, vilket jag skrivit om tidigare i Plato lackar ur… cykelvägar.

För att ändra på den här ordningen, där bilismen står överst i trafikmaktordningen och dikterar förutsättningarna för övriga trafikslag krävs drastiska ändringar i samhällets sätt att se på infrastruktur och samhällsplanering. Min övertygelse är att det är inget som kommer komma av sig själv.

Vi behöver ifrågasätta trafikmaktordningen rent handgripligen istället för att bara prata om det. Därför tyckte jag det är väldigt trevligt med en aktion som några genomfört i helgen i New York. Där de har ritat in cykelfiler på existerande gator, för att ta utrymme från bilisterna till cyklisterna. För bilismen kommer aldrig ge oss tillbaka något utrymme frivilligt utan kommer snarare bara kräva mer och mer utrymme genom att varje nytt vägprojekt leder till mer biltrafik.

Jag har gjort en liten cykeltur i Malmö och hittat några platser där man skulle kunna rita in en cykelväg. För på samma sätt som bilvägar leder till ökad bilism, leder cykelvägar till ökad cyklism.

Har ni tips på hur man enklast kan genomföra målningen och vilken färg som man bör använda går det bra att skriva/diskutera det i kommentarsfältet.

Cykelvägar 006

Amiralsgatan är så här bred och fin, men helt utan cykelfil. Här skulle man kunna flytta ut parkeringsplatserna och anlägga en cykelfil höger om bilarna.

Cykelvägar 007

Längre ner på Amiralsgatan finns där en liten kort bit med cykelfil. Som tar utrymme från trottoaren. Den här cykelfilen borde gå längs med hela gatan och givetvis inte ta utrymme från de gående.

Råfilm cykelbio 004

Östra Rönneholmsvägen har en cykelfil som är ca 50 meter lång. Den här borde förlängas åt båda hållen, speciellt eftersom den ansluter till ett populärt cykelstråk genom Malmö.

Det här inlägget postades i Bilism, Stadsplanering, Trafikmaktordningen. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Måla din egen cykelfil!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *