Hantera långa dagar i sadeln

Att cykla långa dagspass är kort och gott jobbigt. Efter att ha gjort en hel del långa dagspass har jag gjort en hel del misstag. Som har resulterat i att jag lärt mig något.

Så här kommer min lista på råd för att klara av långa dagar i sadeln.

Överskatta inte din förmåga

Det är lätt att känna sig jättepigg pigg och göra bedömningen att de där extra 40km kommer jag klara av med lätthet, jag känner mig pigg nu ju! Men det kan vända väldigt fort, plötsligt så är du helt slut och minsta lilla backe blir en hård kamp.

Det tar tid att lära känna sina begränsningar, så öka inte dina dagsetapper för fort. Fast samtidigt ska du inte vara mesig. Om du inte pressar dig själv, kommer du heller inte vänja dig vid att cykla långt. Det handlar om att finna en balans, det ska vara jäkligt jobbigt, men samtidigt inte så jobbigt så att du inte klarar av det.

trött cyklist

Ät och drick ordentligt

När du cyklar förbrukar du väldigt mycket energi. Fyller du inte på med ny energi är risken stor att den tar slut och du tappar helt orken. Ät hela tiden, är du sugen på något så ät det!
Glöm inte heller bort att dricka ordentligt med vatten.
Ha med dig två flaskor på 0,8 liter och fyll på dem ofta. Vätskeersättning behövs också för att återställa vätskebalansen och annars klarar inte kroppen av att ta till sig vätskan. För min del är behovet av vätskeersättning som störst under de första dagarna av en långfärd. Därefter behöver jag det bara när det är väldigt varmt.

Matlagning på cykelsemester

Vila ordentligt

När du inte cyklar, så vila… kroppen behöver återhämta sig och det gör den bara genom vila. Glöm inte bort att du även måste vila innan en lång dag i sadeln. Se till att komma i säng i tid och vakna utvilad.

vila efter en lång cykeldag

Förbered dig mentalt

Att cykla långt är jobbigt, du kommer bli trött, få ont, bli blöt, bli svettig, vara hungrig och samtidigt svära över att du valde att cykla så långt… så var beredd på det.

Gillar du det inte! Gör det inte!

Om du inte gillar att bli trött, svettig och få ont i kroppen. Då ska du inte göra det. Så enkelt är det.

Hitta istället det du gillar med cykling och gör det, strunta i det du inte gillar. Om du då inte vill skryta för dina vänner att du cyklat jättelångt, då får du bita ihop… den ultimata cykelturen för dig är kanske en lugn tur mellan trevliga pubar på landsbygden i Danmark. Då är det det du ska göra, istället för att cykla till Nordkap.

Island 194

Det var mina råd, tycker ni jag har missat något? Skriv det här nedan då!

Det här inlägget postades i Långfärdscykling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *