Att välja långfärdscykel

långfärdscykel på strandFrågan om vilken långfärdscykel man ska köpa får jag ofta diskutera. Det är en komplex fråga där svaret helt beror på vem som frågar. Ofta slutar diskussionen med att mitt råd blir något i stil med ”det beror på” eller ”jag vet inte” för det är jättesvårt att säga vilken cykel som är bäst för dig. Dessutom finns det otroligt många olika modeller och märken att välja bland.

Men nu tänker jag ta tag i det här problemet och hjälpa er att välja långfärdscykel. Innan jag kör igång med det ska jag dock poängtera att du kommer kunna ta dig runt med i princip vilken cykel som helst så lägg inte för mycket tid på den här frågan. Om du lägger för mycket tid på val av cykel, så riskerar du hamna i situationen att du aldrig får ihop din cykel och aldrig kommer iväg på din långfärdstur. Cyklar man dessutom i någorlunda civiliserade områden kan man alltid laga cykeln hos närmsta cykelhandlare. Många gånger går det även att göra provisoriska lagningar av cykel så man kan ta sig till närmsta stad och där få hjälp.

Så om ni ska ge er ut på er första cykelsemester för att testa om det här är något för er, tycker jag att ni inte ska lägga för mycket pengar på en ny cykel. Köp istället en cykel som ni även vill använda till vardags, för om ni då inte gillar långfärdscykling har ni ändå en bra cykel att använda till vardags. Eller så använder ni den cykeln ni har, kolla bara igenom den innan ni ger er iväg.

cykel familj

Det här tycker jag är viktigt vid val av långfärdscykel

Vilken cykelstil har du?

långfärdscyklistDet första man bör fundera på är vilken typ av cyklist man är – vill du cykla långt och snabbt med kreditkort i bakfickan för att kunna ta in på hotell på kvällen eller föredrar du att bo i tält och laga all mat själv? Eller är det någonstans där emellan du tänkt dig?

Under mina resor har jag träffat en massor av cyklister, allt från Serena i Idaho som cyklade 160km om dagen på en lätt kolfiberracer med minimal packning till mannen på bilden som jag träffade några mil från Nordkap som hade med sig otroligt mycket packning och cyklade väldigt korta dagsetapper.

Alltså fundera på hur mycket packning du ska ha med dig och hur snabbt/långt du vill cykla per dag. Desto lättare packning desto mindre belastning på cykeln vilket i sin tur innebär att du kan cykla med en lättare cykel.

 

Vilket styre passar dig?

Att fundera över vilken typ av styre man vill ha innan man köper en cykel är vettigt, då det blir lätt dyrt och krångligt att byta styre. Eftersom många gånger behöver både bromshandtag och växelreglage bytas när en byter styre.

Det som är viktigt är att välja ett styre med många handpositioner, för efter ett antal timmar i sadeln så blir man rejält trött i händer och armar. Till exempel när jag gjorde min första längre cykelsemester på Nya Zealand 2008 hade jag mest ont i armarna och nacke, inte rumpan.

Själv föredrar jag bockstyre eftersom det ger många olika positioner för händerna. Fast å andra sidan har folk klarat av att cykla Nordkap-Sydkap med ett rakt styre, så det är en smakfråga.

Ett tips om man inte gillar bockstyre är att det finns raka styren med uppböjda rör så att man får fler handpositioner. Här är ett exempel på ett sånt styre.

 

Välja ram för långfärdscykling

Torne ÄlvOm man frågar på valfritt forum för långfärdscykling vilken ram man bör välja så kommer svaret garanterat bli från ett antal personer att du bara måste välja en stålram, inget annat alternativ finns. Argumenten för det valet är att det är enklare att svetsa jämfört med aluminium och bekvämare eftersom en stålram tar upp ojämnheter i marken bättre jämfört med en aluminiumram.

Här tycker jag de är lite väl rabiata, det går jättebra att cykla långt med en aluminiumram och det går även jättebra med en kolfiberram (fast med kolfiber får en troligen dra ner på packningen). Det är mycket viktigare att välja en ram som passar dig. Det spelar ingen roll att du har en jättefin cykel om den inte passar dig. Det är som att ha på sig en jättefin kostym i fel storlek – det blir aldrig bekvämt. Så köp hellre en halvkass cykel som passar dig än en jättefin cykel som inte passar dig.

För att ge lite mer praktiska råd så kommer de i punktform:

 • Välj en sluten ram eftersom den är stabilare. (för de som är konservativa menar jag herrcykel)
 • Välj en ram som har fästen för pakethållare och stänkskärmar fram och bak.
 • Välj en ram som passar dig…

Hjul

rikta hjulHjulen är troligen den känsligaste punkten på en långfärdscykel, de ska samtidigt hålla många mil och klara av omild hantering på dåliga vägar. Det blir även väldigt jobbigt om hjulen går sönder, mycket jobbigare än många andra haverier.

Ska man cykla med mycket packning rekommenderar jag att man använder handbyggda hjul som blir tåligare än de som är maskinbyggda. Dock förutsatt att de som bygger dem är duktiga på att bygga hjul… Att hitta en cykelmekaniker som är duktig på att bygga hjul kan vara svårt, eftersom det är så få som köper handbyggda hjul numera.

Dessutom är det nog inte många cykelbutiker som skulle säga ”nej vi är inte så bra på att bygga hjul”. Mitt råd är att gå på magkänsla eller fråga dig för hos cyklister i din närhet. De som cyklar mycket brukar har bra koll på vilka cykelbutiker som har duktiga mekaniker.

Eller så lär du dig att bygga hjul själv, det är inte jättesvårt men kräver lite övning.

Även om jag tycker det är viktigt med bra hjul så tycker jag inte att du genast ska kassera dina hjul. För det mesta går det alldeles utmärkt med vad som nu sitter på cykeln som du har. Däremot kan det vara bra att se till så att ekrarna är tillräckligt hårt spända. Så lämna gärna in hjulen till en duktig cykelreparatör och be hen gå igenom hjulen.

 

Växlar och bromsar

Bakväxel 80-talI princip vad som helst fungerar bara det är tillräckligt många växlar där den lägsta växeln är väldigt lätt. För med trötta ben kan även en kort backe vara tung att ta sig upp för. Så ta vad som sitter på cykeln och fundera inte så mycket på det. Även om dyrare växlar är bättre så känner jag att det inte är värt att lägga pengar på att byta. Köp en cykel som passar utifrån punkt 1-3 och var nöjd med det som sitter på den i form av växlar och bromsar. Det är mycket viktigare att underhålla bromsar och växlar, det är både billigare och ger större effekt än att köpa nya delar.

När du har slitit ut komponenterna kan du uppgradera. Tänk på att dålig växling beror oftare på bristfälligt underhåll, inte dålig kvalité på komponenterna.

 

Pakethållare

pakethållare

Det här är en bra pakethållare utan en massa onödiga detaljer

När man cyklar med mycket packning så utsätts pakethållaren för mycket mer belastning än vanligt, dels på grund av vikten på utrustningen. Men även eftersom den används så mycket mer än normalt.

Cykelhandlare har ofta endast pakethållare gjorda av aluminium. Även ifall de är specificerade att klarar av till exempel 25kg så kommer de gå sönder med tiden av utmattning.

Därför är det bättre att välja en stabil pakethållare i stål. Helst ska den också vara utan krimskrams som är i vägen för cykelväskornas fästen. Tänk enkel ställning av stålrör utan onödiga detaljer.

 

Sadel

Oavsett hur dyr eller billig cykel du köper så ska du överväga att byta sadeln. Vad som passar är individuellt för vi är alla olika formade. Jag använder en lädersadel och trivs med den, andra tycker om någon annan sadeltyp. Så besök en kunnig cykelhandlare som har erfarenhet av långfärdscykling. Hen kan hjälpa dig att hitta en sadel som passar dig och din cykelstil.

Det var mina råd, givetvis kan man säga en massa mer om det här med att välja cykel. Men det här är åtminstone någonstans att börja. Med dessa råd kommer ni förhoppningsvis ha lite lättare att välja en cykel som passar er.
Har ni frågor, funderingar eller kommentarer så får ni gärna skriva något här nedan.

 

Min första långfärdscykel från 2006

Här är min cykel inför min första cykelsemester 2006. Här gjorde jag missen att jag packade nästan allt på pakethållaren. Det blev lite obehagligt i branta uppförsbackar eftersom det kändes som om cykeln skulle tippa över.

Det här inlägget postades i Långfärdscykling, Utrustning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att välja långfärdscykel

 1. Axel Fischer skriver:

  Bra tankar om långfärdscykel.För egen del så har jag genomgående valt att cykla med 1 tums kantrådsdäck på olika turer genom Europa.skönt med lätt rullmotstånd om man ska åka långt.Fördelning av vikten och packning är viktigt.Tunga saker så långt nde som möjligt och jämn fördelning mellan fram å bakhjul är bra så att inte för mycket hamnar på bakhjulet.

 2. Gunnar Jäderlund skriver:

  Stort Tack för mycket översiktlig och bra fakta!
  Mvh GJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *